Moszkva zsarolással tartja kézben Trumpot – állítja a CNN

Fotó: AFP / PETRAS MALUKAS

-

Oroszországnak kompromittáló személyes és pénzügyi információi lehetnek Donald Trumpról – jelentette a CNN. Értesülései szerint a Trumpnak pénteken bemutatott hírszerzési jelentéshez csatoltak egy erről szóló kétoldalas jegyzetet.


James Clapper, az országos hírszerzés igazgatója, John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, valamint James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és Mike Rogers, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője pénteken tájékoztatta Trumpot az állítólagos orosz beavatkozásról az amerikai elnökválasztási folyamatba.

A CNN szerint a hírszerző apparátus jelentéséhez egy kétoldalas jegyzetet is csatoltak, amely egy – amerikai tisztviselők szerint megbízható – volt brit hírszerző 35 oldalas jelentésének kivonata. Az 1990-es években Oroszországban tevékenykedő volt brit hírszerzőt Trump ellenfelei bízták meg azzal, hogy gyűjtsön kompromittáló adatokat a New York-i milliárdosról.


Megmutatták neki

Az amerikai hírszerzés vezetői azért mutatták be a kétoldalas kivonatot Trumpnak, hogy ismertessék vele, milyen állításokat terjesztettek róla mások az amerikai hírszerzési, törvényhozási és egyéb kormányzati körökben.

A kétoldalas összegzés előterjesztésének másik célja pedig az volt, hogy demonstrálják: Moszkva a demokratákra és a republikánusokra nézve is potenciálisan ártalmas adatokhoz jutott, de csak a Hillary Clintonnak és a Demokrata Pártnak ártóakat tette közzé – közölte a CNN.

A hírtelevízió tisztviselőkre hivatkozva hozzátette: a kivonat alátámasztja azt, hogy Moszkva Clinton lejáratásával Trump esélyeit igyekezett növelni az elnökválasztáson.

A kétoldalas összegzés emellett olyan állításokat is tartalmaz, hogy a kampányban Trump emberei folyamatos kapcsolatban álltak közvetítőkön keresztül az orosz kormánnyal – állította két nemzetbiztonsági tisztviselő a CNN-nek.


Perverz aktusok

Az orosz kormány már több mint 5 éve támogatásban részesítette Trumpot. A megválasztott elnök belső körét folyamatosan, ellenfeleit hátrányba hozó információkkal látta el a Kreml. A jelentés azt állítja, hogy a Trump-kampánycsapat együttműködött az orosz hatóságokkal annak érdekében, hogy Clinton elveszítse az elnökválasztást. A dokumentum szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nemcsak utálja, de féli is Clintont. Az együttműködést Trump és a Kreml között Paul Manafort volt kampánymenedzser ápolta, és mások mellett Carter Page külügyi tanácsadót használta közvetítőnek.

A Trumpot kompromittáló személyes információk az orosz titkosszolgálat, az FSZB birtokában vannak. A jelentés szerint Trump perverz szexuális aktusokban vett részt Moszkvában, és ezt az FSZB megfigyelte. A dokumentum szerint a megválasztott amerikai elnök Szentpéterváron szexpartikban is részt vett, de a szemtanúkat „elhallgattatták”.


Hitelesnek ítélték

A 35 oldalas jelentéssorozat első részei tavaly nyári keletkezésűek. Az amerikai hírszerzés azóta ellenőrizte a jelentéseket készítő, jelenleg információgyűjtő céget vezető britet, akit forrásaival együtt elég hitelesnek ítélt ahhoz, hogy egyes állításait Trump elé terjesszék – közölte a CNN.

Donald Trump ismét a Twitteren reagált.


„HAMIS HÍREK – EGY TOTÁLIS POLITIKAI BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS”

– írta.

A megválasztott elnök átmenetért felelős csapata egyelőre nem kommentálta a CNN értesüléseit.


Megszakadt kapcsolat

A CNN nem tudta megerősíttetni, hogy a kivonatot megvitatták Trump és a hírszerzési vezetők találkozóján. Az AP-nek viszont egy tisztviselő azt mondta, hogy a kétoldalas jegyzetet bemutatták Trumpnak.

A Reutersnek két forrás azt mondta: az állítások „egyelőre nem alátámasztottak”, az FBI és más amerikai ügynökségek még vizsgálják hitelességüket és pontosságukat. Az egyik forrás szerint a brit exhírszerző egyes jelentései hibásnak bizonyultak.

A brit információi az FBI-hoz is eljutottak tavaly nyáron, s bár eleinte komolyan vették, de nem tettek érdemi lépéseket. A brit forrás nagyjából három héttel a novemberi elnökválasztás előtt megszakította kapcsolatát az FBI-jal – írja a Reuters.

Az FBI a kampány során vizsgálta az úgynevezett Clinton-e-mailek, valamint a Clinton Alapítvány ügyét, James Comey igazgató pedig napokkal a november 8-i elnökválasztás előtt jelentette be: az FBI újraindította korábban lezárt nyomozását az elektronikus levelek ügyében. Comey a voksolás előtti napokban közölte, hogy nem találtak semmi kompromittálót Clinton ellen, de a botrány hatására demokrata jelölt tetemes előnye addigra már elolvadt.