Moszkva tűzszünetet akar Jemenben

-

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában kéri a Jemen elleni légicsapások szüneteltetését. A Vöröskereszt ugrásra kész, és tűzszünetet sürget.


Moszkva kérésére szombaton helyi idő szerint délelőtt ült össze zárt ajtók mögött rendkívüli ülésre a Biztonsági Tanács. Oroszország a március 26-a óta tartó légicsapások humanitárius okokból történő leállítását kérte, hogy kimenekíthessék a harci övezetben rekedt diplomatákat, illetve külföldi polgári személyeket, valamint célba juttathassák a segélyszállítmányokat.

A határozati tervezetben leszögezték, hogy ennek bármiféle akadályozása súlyosan sérti a nemzetközi humanitárius jogot. A légicsapások leállításának időtartamára nem tett konkrét javaslatot Moszkva.


Abdalla al-Muallimi, Szaúd-Arábia ENSZ-nagykövete úgy nyilatkozott, országa kész megvitatni az orosz indítványt. Peter Wilson, Nagy-Britannia ENSZ-nagykövetének helyettese azt mondta, London a polgári áldozatok magas száma ellenére továbbra is támogatja a Rijád vezette katonai beavatkozást, amely Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök legitim kérésére kezdődött meg.


A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szombaton azonnali hatállyal ugyancsak 24 órás tűzszünetet sürgetett, hogy segítséget tudjanak nyújtani a bajba jutott lakosságnak. A bizottság közleményében a légi folyosók, a szárazföldi és vízi utak haladéktalan megnyitását kérte. A hadművelet kezdete óta a szaúdiak vezette koalíció ellenőrzi a jemeni kikötőket és repülőtereket.

A segélyszervezet megbízásából egy hajó és egy repülő – fedélzetén 48 tonna, közel háromezer sebesült ellátására elengedő kötszercsomaggal és gyógyszerrel –, valamint egy sebészcsoport vár indulásra készen arra, hogy megkapja a megfelelő engedélyeket, és biztonsága szavatolása mellett megérkezhessen Jemenbe.