Moszkva szerint minden csak találgatás a lezuhant orosz gépről

Fotó: AFP / KHALED DESOUKI

-

Oroszország eddig nem kapott tájékoztatást a vizsgálatot végző szakemberektől a légi katasztrófa lehetséges okairól, így semmit sem lehet kizárni. „Nincs alap azt mondani, hogy az egyik változat meggyőzőbb, mint a másik” – mondta újságíróknak Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője arra reagálva, hogy amerikai és európai szakértők szerint a fedélzeten elrejtett bomba robbanhatott fel a gépen. Korábban egyiptomi lapértesülések arról szóltak, hogy a fedélzeten robbanhatott fel valami.


Az orosz légi járatok továbbra is menetrend szerint közlekednek – közölte még a szóvivő, a brit döntést pedig, amely szerint az Egyesült Királyság felfüggesztette a légi közlekedést Nagy-Britannia és Sarm-es-Sejk között (legújabban ezt tette Hollandia is), úgy kommentálta, hogy ez London szuverén joga.

Peszkov azt is kijelentette, hogy teljesen alaptalan bármiféle kapcsolatot feltételezni a katasztrófa és a szíriai orosz katonai beavatkozás között. Kizárólag a vizsgálatot végző szakemberek tudnak elméleteket felállítani, minden más csak találgatás – mondta.

Az egyiptomi polgári repülésért felelős miniszter, Hosszam Kamal is az orosz állásponttal egybehangzóan nyilatkozott: „egyelőre nincs semmilyen bizonyíték vagy adat, amely a merényletről szóló feltételezést támasztaná alá” – mondta. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a sarm-es-sejki repülőtér továbbra is fogad repülőgépeket, a nap folyamán 23 orosz, nyolc ukrán, három olasz és két szaúdi, továbbá 22 belföldi járat landol a légikikötőben.

Az Iszlám Állam Sínai-félszigeten működő csoportja a gép lezuhanása után azonnal jelentkezett, hogy emberei lőtték le az orosz utasszállítót, az oroszok szíriai bombázásait megbosszulandó.


Ez a felvétel közvetlenül a repülőgép lezuhanása után készült


Ez pedig az orosz tévé által közzétett légi felvétel a helyszínről