Moszkva pragmatikus kapcsolatokra törekszik Washingtonnal

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A müncheni biztonságpolitikai konferencián Angela Merkel német kancellár és Mike Prince amerikai alelnök is értékelte az oroszokkal való kapcsolatukat, a NATO szerepét..


Oroszország pragmatikus kapcsolatok kialakítására törekszik az Egyesült Államokkal - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

Az orosz diplomácia vezetője ugyanakkor ismét "hidegháborús intézménynek" nevezte a NATO-t, amelynek a terjeszkedése szavai szerint korábban nem látott feszültségekhez vezetett Európában az elmúlt három évtizedben.
Lavrov azt is kijelentette, hogy nem ismer olyan tényeket, amelyek arra utalnának, hogy Oroszország számítógépes kalózkodással akarná befolyásolni más országok, közöttük az Egyesült Államok választását.

Előzőleg Münchenben mondott beszédében Mike Pince amerikai alelnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Oroszországtól is "számon kéri" vállalásait, elvárja, hogy maradéktalanul végrehajtsa az ukrán válság békés rendezésére kidolgozott minszki megállapodásokat, akkor is, ha Donald Trump lehetségesnek tartja az együttműködés új formáinak kialakítását.

Angela Merkel német kancellár szombaton az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián szombat délelőtt arról beszélt, hogy az EU, a NATO és az ENSZ hatékonyságán és válságtűrő képességén is javítani kell. Érdemes küzdeni a multilaterális együttműködés fenntartásáért, mert "a közös cselekvés mindenkit erősít", és a nemzetközi közösség előtt álló kihívásokat egyetlen ország sem tudja egyedül megválaszolni. Oroszországgal kapcsolatban kiemelte, hogy az utóbbi 25 évben nem sikerült "tartósan jó és stabil" viszonyt kialakítani Moszkvával, de törekedni kell erre, nemcsak azért, mert Oroszország az EU szomszédja, hanem azért, mert számos ügyben érdekközösség fűzi össze a feleket.
Merkel szerint fejleszteni kell az EU védelmi képességeit, például közös hadiipari beruházások és beszerzések révén, de az EU soha nem lehet a NATO alternatívája .
A NATO-val kapcsolatban megerősítette, hogy Németország teljesíti a szövetség 2014-es csúcstalálkozóján a terhek méltányos megosztására tett vállalását, vagyis 2024-ig a hazai össztermék (GDP) legkevesebb 2 százalékának megfelelő összegre emeli védelmi kiadásait.