Moszkva pénzeli a francia szélsőjobb kampányát az amerikaiak szerint

Fotó: AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD / AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

-

A Nemzeti Front állítólag megint egy jelentős összeget kapott Moszkvától.


Az amerikai hírszerzés azt gyanítja, hogy Marine Le Pen ismét oroszországi forrásokból finanszírozza a kampányát: a jövő tavaszi elnökválasztásra való felkészüléshez a Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje 30 millió dolláros hitelt kapott Moszkvától - írja a Le Canard Enchainé. A lap forrása Mike Turner amerikai republikánus képviselő, aki azt javasolta James Clappernek, az amerikai hírszerzés csúcsvezetőjének, hogy indítson vizsgálatot arról a 30 millió dollárról, amit állítólag februárban Le Pen kért Oroszországtól.

A pártelnök májusban azt mondta, hogy államfőként elismerné Oroszország részeként a Krím félszigetet. A nyugati országok szerint Moszkva a területet a nemzetközi jog megsértésével csatolta el Ukrajnától. A Le Canard Enchainé-ben megjelent Turner-levél szerint a képviselő „további részleteket szeretne megtudni arról a hatalmas kampányról, amelynek célja az Egyesült Államok és más olyan országok elleni tájékoztatási háború, amelyek érdekei ellentétesek Oroszország érdekeivel". Turner azt írta, tudomása szerint a Nemzeti Front és Moszkva között 2014 novemberében fűződött szorosabbra a viszony.


Mások nem adtak

Le Pen 2014 novemberében elismerte, hogy pártja 9 millió eurós kölcsönt vett fel egy orosz banktól a 2015-ös regionális választások finanszírozásához. A szélsőjobboldali, bevándorlásellenes párt 2014 szeptemberében írta alá a szerződést az Első Cseh-Orosz Bankkal. Ezt 1996-ban alapítottak Csehországban, az akkori kormány kezdeményezésére.

A Nemzeti Front elnöke nevetségesnek nevezte az információt megszellőztető Le Monde feltételezését, hogy a kölcsönnek politikai tartalma lenne, s „a Kreml gesztust gyakorolt egy baráti párt irányába".


„A kölcsön határozná meg a külpolitikai álláspontunkat? De hát mi már régóta az oroszbarát vonalat követjük"

- mondta Le Pen.

A Nemzeti Front azzal indokolta a külföldi finanszírozást, hogy a pártnak Franciaországban egyetlen pénzintézet sem hajlandó hitelt nyújtani.