Moszkva örülhet: emelkedik az olaj ára

Fotó: MTI/EPA/EFE / Alfredo Fernandez Hernandez

-

Az OPEC tagállamai nyolc év után megállapodtak: egymillió hordóval csökkentik a napi kitermelésüket. Az olaj ára azonnal megugrott.


A Reuthers által ősellenségnek titulált Szaúd-Arábia és Irán hozta össze 2008 óta első, a napi kitermelés csökkentéséről szóló OPEC-döntést. (Irán a nukleáris fejlesztései miatt kiszabott nemzetközi szankciók feloldása óta térhetett vissza a világ olajpiacára.) A határozat értelmében a jelenlegi napi 33,24 millió hordóról novembertől 32,5 millióra csökkentik a kitermelést az olajhatalmak.

A döntés szerdán, az olajminiszterek informális találkozóján született. Arról, hogy mely államok pontosan mennyivel fogják vissza a termelést, majd a hivatalos novemberi ülésen döntenek. Azon a találkozón már Oroszország is jelen lesz.

Moszkva egyébként az egyik legnagyobb nyertese a döntésnek, ugyanis a csökkentés bejelentésének hírére azonnal emelkedni kezdett az olaj tőzsdei ára. Ugyan még mindig 50 dollár alatt maradt, azonban az irány már kedvező az olajbevételektől függő Oroszország számára.

A szaúdi–iráni szembenállásnak csapán az egyik terepe az olajkitermelés. A két ország komoly dominanciaharcot vív a Közel-keleti regionális nagyhatalmi státuszért. Ennek egyik terepe épp a szír polgárháború, ahol Irán – és az oroszok – az Aszad-rezsimet támogatják, míg Szaúd-Arábia a felkelőket. Jemenben épp fordított a helyzet: ott a szaúdiakhoz hű kormány és az irániak által feltüzelt lázadók állnak egymással szemben.