Moszkva örülhet a moldovai elnökválasztás után

-

A megválasztott oroszbarát szocialista politikus máris kibővítené az államfői jogköröket.


A központi választási bizottság szerint a moldovai elnökválasztáson 53,4 százalékos volt a részvételi arány, 4 százalékponttal magasabb, mint az első fordulóban. A végleges eredményt csak napok múlva fogják bejelenteni, de a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása alapján a szocialista jelölt, Igor Dodon legyőzte az európai irányultságú jelöltet, Maia Sandut. Dodon a szavazatok 52,9 százalékát szerezte meg. A 41 éves, megválasztott elnök megígérte, hogy a „figyelembe fogja venni" ellenfele táborának törekvéseit is.

Dodon szerint a választási eredmény azt jelzi, hogy Moldova népe az Oroszországhoz való közeledésre és a Dnyeszter menti konfliktus rendezésére szavazott. Ez utóbbi szerinte 2017 elején kezdődhet meg, miután a szakadár köztársaságban megtörtént az elnökválasztás. „Álláspontom változatlan. Különleges státuszt kell adnunk a Dnyeszter mentének. Véleményem szerint


az ország föderalizációja az egyetlen megoldás"

- mondta Dodon.

Elnökként azon lesz, hogy Moldovában 2017-ben előre hozott parlamenti választásokat rendezzenek. Nem zárta ki azt sem, hogy az államfői jogkörök kibővítéséről népszavazást is tartsanak.


Voltak panaszaik

Mindkét jelölt szerint a választást „rosszul szervezték meg", nem volt például elég szavazócédula a külföldi szavazóhelyeken. A szavazás tisztaságát négyezer hazai és külföldi megfigyelő ellenőrizte.

Moldova 2014-ben írt alá társulási szerződést az EU-val, de az ország továbbra is ingadozik az esetleges uniós tagság és az Oroszországgal való kapcsolatok között. Mind Oroszország, mind a Nyugat nagyobb befolyást szeretne elérni a 3 és fél milliós, elszegényedett, de geopolitikai szempontból stratégiai helyen fekvő országban.

Az elmúlt években összeomlott a moldovai gazdaság, mert a 2014-es parlamenti választások előtt 1 milliárd dollár - a hazai össztermék mintegy egynyolcada - eltűnt a helyi bankokból.