Moszkva: Nem fontos, hogy Aszad hatalmon maradjon

-

Az orosz külügyminisztérium szerint nem létfontosságú, hogy Bassár el-Aszad maradjon az elnök Szíriában. „Erről a szír népnek kell dönteni” – mondta egy szóvivő. Mindeközben az orosz légierő továbbra is bombázza a rezsim ellen felkelőket.


„Egyáltalán nem, mi ilyet sosem mondtunk” – válaszolta Marija Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője arra a kérdésre, hogy elvből ragaszkodik-e Moszkva Aszad hatalmon tartásához. „Mi nem mondjuk, hogy Aszadnak maradnia vagy távoznia kellene” – tette hozzá a szóvivő, aki szerint egy szíriai rendszerváltás nemcsak regionális, hanem globális katasztrófa lenne.


A szíriai állam léte kulcsfontosságú a terrorizmus elleni harcban – hangsúlyozta Zaharova. „Ha nem lesz szíriai állami lét, nem lesz, aki a szárazföldön harcoljon a terroristákkal.”

Oroszország szeptember óta légicsapásokat hajt végre Szíria területén. Noha állításuk szerint az Iszlám Állam egységeit támadják, az akciók célpontjai többnyire az Aszad-rezsim megdöntésén fáradozó mérsékelt felkelőcsoportok.