Moszkva nem akar tárgyalni az amerikaiakkal

Fotó: RIA NOVOSTI / ALEXEI NIKOLSKY

-

Az oroszok lemondták a külügyminiszter-helyettesek találkozóját.


Oroszország az új amerikai szankciók miatt lemondta a június 23-ára tervezett, Szergej Rjabkov és Thomas Shannon külügyminiszter-helyettesi szintű találkozóját. Rjabkov szerint a helyzet nem alkalmas az ilyen jellegű egyeztetésekre, mert kedden az USA 38 emberre és cégre kiterjesztette az Oroszország elleni szankciókat. Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint ez annak a politikának a folytatását jelentik, amelyet az Obama-adminisztráció kezdett a két ország közötti kapcsolatok tönkretételére. Az USA az ukrajnai szakadárok támogatása miatt vezetett be büntetőintézkedéseket.

Rjabkov szerint az USA lépése aláássa azokat a washingtoni nyilatkozatokat, amelyek szerint párbeszédet szeretnének Moszkvával. Az újabb büntetőintézkedések szerint "politikai ajándék" volt a Washingtonban tartózkodó Petro Porosenko ukrán elnöknek.

Az amerikai külügyminisztérium sajnálja az orosz döntést és továbbra is nyitott a párbeszédre. A tárca szerint mindössze a fennálló büntetőintézkedések megerősítéséről van szó: a szankciókat a Krím félsziget bekebelezése óta évente kétszer felülvizsgálják.

Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta: "Emlékezzünk csak vissza arra, hogy ezek a szankciók nem a semmiből tűntek fel. Célzott büntetőintézkedések voltak, válaszként Ukrajna szuverenitásának és területi épségének folyamatos megsértésére szomszédja, Oroszország által".

Rjabkov és Shannon pénteken találkozott volna Szentpéterváron, hogy megbeszéljék a "kétoldalú kapcsolatokban jelentkező gondokat".

Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint az Egyesült Államoknak nincs kézzelfogható javaslata a viszony javítására. "Az amerikai szankciók korábbi hullámai nem voltak képesek elérni azt, amiben kezdeményezőik reménykedtek. És bármely újabb kísérlet arra, hogy Oroszország fejet hajtson, éppen úgy kudarcra van ítélve" – mondta Rjabkov.