Moszkva megmutatta, mire képes a nehézbombázóival

Fotó: JAPANESE DEFENSE MINISTRY / JAPANESE DEFENSE MINISTRY

-

A modernkori történelem egyik legnagyobb és legbonyolultabb, nehézbombázókkal végrehajtott támadásaként értékelték amerikai szakértők az orosz légierő keddi szíriai akcióját. Moszkva hadászati bombázókat küldött az Iszlám Állam egyes szíriai állásainak megsemmisítésére.


A Daily Beast amerikai honlap szerint összesen 25 darab Tu-22-es Backfire, Tu-95-ös Bear és Tu-160-as Blackjack hadászati bombázó vett részt a koordinált, nagy hatótávolságú akcióban. Az egykoron atomfegyverek szállítására kifejlesztett gépek Oroszország déli részéről, Oszétiából szálltak fel. Az akció a szíriai orosz légicsapások fokozódását jelezte, és azt, hogy az orosz hadászati légierő immár „magához tért", már nem küszködik finanszírozási nehézségekkel.


Valerij Geraszimov tábornok, orosz vezérkari főnök szerint 34 manőverező robotrepülőgéppel az Iszlám Állam 14 fontos célpontját sikerült megsemmisíteni, így parancsnoki központokat Idlíb és Aleppo tartományokban, valamint hadianyag-raktárakat Szíria északnyugati részén.

Mindhárom repülőtípus több ezer kilométert tud repülni, a fedélzetén húsztonnányi fegyverzettel. Ehhez hasonló nehézbombázói csak az Egyesült Államoknak és Kínának vannak. Az, hogy egyszerre 25 ilyen bombázót vetettek be, komoly erődemonstrációnak számít: az orosz légierőnek összesen 70 Backfire, 58 Bear és 13 Blackjack típusú gépe van.


A washingtoni védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője szerint az oroszok előre tájékoztatták amerikai partnereiket az akcióról.


A franciák bombázása az oroszokkal karöltve sem volt elég „hatékony”

Az elmúlt három napban ugyanis összesen 33 dzsihádistát öltek meg a szíriai Rakkában a francia és az orosz légierő támadásai során. Az elmúlt napokban fegyverraktárakat, laktanyákat és ellenőrző pontokat támadtak a városban és környékén, de az Iszlám Állam fegyveresei elővigyázatossági lépéseket tettek, ezért a legtöbben nem is a laktanyákban, hanem az ellenőrző pontoknál haltak meg. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) igazgatója szerint az Iszlám Állam soraiban harcoló külföldi harcosok családjai közül sokan elhagyták Rakkát, és a dzsihádisták másik fellegváraként számon tartott iraki Moszulban kerestek menedéket.