Moszkva máris a NATO kivonását követeli Trumptól

Fotó: Europress/AFP/ANP/Robin Utrecht / Europress/AFP/ANP/Robin Utrecht

-

Putyin szóvivője szerint Oroszországban soha senki nem lesz hajlandó vitát nyitni a Krím félszigetről.


Bizalomépítő jelleggel Donald Trump lassíthatná a NATO terjeszkedését vagy visszavonhatná a szövetség haderejét az orosz határok közeléből - mondta Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője. „Ez afféle détente-hoz (enyhüléshez) vezetne Európában” - mondta Peszkov, aki szerint a NATO egyre közelebb húzódik Oroszországhoz.

A NATO tagállamai a nyáron varsói csúcstalálkozójukon döntöttek arról, hogy fejlesztik a szövetség kapacitásait Lengyelországban, Észtországban, Lettországban és Litvániában a fokozott orosz fenyegetés miatt. Az USA jövőre ezer katonát küld Lengyelországba.

Trump a kampányban azt mondta, hogy a NATO idejétmúlt, mert egy már nem létező, szovjet fenyegetés ellen találták ki. A megválasztott elnök azt mondta: nem biztos, hogy az USA megvédi azokat az országokat, amelyek nem költenek eleget a kölcsönös védelemre.

Peszkov szerint a NATO a konfrontáció eszköze, és a szövetség terjeszkedése miatt Oroszországban "nem érzik magukat biztonságban".


Természetesen intézkednünk kell, hogy ezt ellensúlyozzuk"

- mondta a szóvivő, aki ritkán utazik Putyin nélkül, de New Yorkba az Orosz Sakkszövetség elnökeként érkezett. A világbajnokság nyitómeccsén az orosz Szergej Karjakin a norvég Magnus Carlsennel játszik.


Washington terroristái

Peszkov szerint a szíriai konfliktus rendezésében nincs esély az áttörésre a mérsékelt ellenzék és a terroristák elhatárolása nélkül. Moszkva ezért főleg Washingtont teszi felelőssé. Az orosz-amerikai együttműködés nélkül aligha lesz előrelépés, és jelenleg nincs kooperáció, noha Szergej Lavrov és John Kerry külügyminiszterek folyamatos kapcsolatban állnak - mondta.

Peszkov szerint Szíriában csak két lehetőség van: vagy Bassár el-Aszadot lehet támogatni, vagy az an-Nuszra Front és az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet.


Soha senki

Peszkov a Krímről azt mondta: szó sincs annektálásról, mert a félsziget az Oroszországi Föderáció egyik területe, és szerinte "Oroszországban soha senki nem lesz hajlandó vitát nyitni a Krímről".