Moszkva már nem tiltaná, hogy az amerikaiak is örökbe fogadhassanak

Fotó: MTI/EPA / Szergej Csirikov

-

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy jogsértő az az orosz törvény, amely megakadályozza, hogy amerikaiak orosz gyerekeket örökbe fogadhassanak.


Moszkva kész párbeszédet kezdeni annak a törvénynek a visszavonásáról, amely megtiltotta, hogy orosz gyerekeket örökbe fogadhassanak az Egyesük Államokban. Ha azonban a könnyítés megtörténik, az orosz külképviseleteknek akkor is rá kell látniuk az örökbefogadó családokra – mondta Valentyina Matvijenko, az orosz felsőház, a Szövetségi Tanács elnöke.

A politikus véleménye fordulatot jelez az orosz álláspontban, mivel a kormány mindeddig mereven ragaszkodott a tiltáshoz.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden Strasbourgban jogsértőnek ítélte az úgynevezett Gyima Jakovlev-törvényt, amelyet Moszkva 2013-ban válasznak szánt az amerikai Magnyitszkij-törvényre. Ez utóbbi szerint Washington szankciókat vezethet be orosz állampolgárok ellen, akik megítélése szerint megsértették az emberi jogokat. Becslések szerint a Gyima Jakovlev-törvény több mint ezer, folyamatban lévő örökbefogadási eljárást szakított meg.


Kialakult már az érzelmi kötődés

Az orosz tiltás miatt 45 amerikai állampolgár a strasbourgi bírósághoz fordult a maga és 27 adoptálni kívánt orosz gyerek nevében. A felperesek szerint Oroszország megsértette a családi élet tiszteletben tartásához való jogukat, mivel a gyerekekkel már kialakult az érzelmi kötelékük. A törvény miatt pedig a betegeskedő gyerekeik nem juthatnak hozzá a különleges ellátáshoz az USA-ban.

A nem jogerős elsőfokú ítéletében az EJEB ezért kimondta, hogy az orosz hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magán- és családi élet tiszteletben tartásáról, illetve a megkülönböztetés tilalmáról szóló cikkelyét. A verdikt értelmében az orosz államnak a jogellenes diszkrimináció miatt fejenként 3000 euró kártérítést és 600 dollár perköltséget kell kifizetnie az örökbefogadóknak.

Oroszország képviselője az Emberi Jogok Európai Bíróságán, Georgij Matyuskina igazságügyminiszter-helyettes nem sokkal később bejelentette: hazája fellebbez a döntés ellen. Ha jóváhagyják, a Nagykamara elé kerül, melynek ítélete végleges és megfellebbezhetetlen. Az ítélet akkor is jogerőre emelkedik, ha a fellebbezést elutasítják.