Moszkva kikéri magának Merkel vádjait

-

Moszkva határozottan elutasította kedden a német kancellár és a török államfő vádjait, amelyek szerint az orosz légicsapások Szíriában sok civil áldozatot követelnek, és Oroszország megszállva tartja a közel-keleti ország egy részét.


Angela Merkel a hétfői törökországi tárgyalását követő sajtótájékoztatón többek között azt mondta, hogy a szír kormánycsapatokat támogató Oroszország bombázásai emberek tízezreinek okoznak szenvedést. Ahmet Davutoglu török kormányfő pedig hozzátette, hogy nem szabad tétlenül nézni az orosz bombázásokat arra alapozva, hogy a törökök majd úgyis befogadják az érkezőket. Ezzel arra utalt, hogy az Aleppó térségében folyó bombázások miatt harmincezer szíriai menekült torlódott fel a török-szíriai határon.


Kedden Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a moszkvai sajtótájékoztatóján reagált Merkel kijelentésére, és leszögezte, hogy nincsenek bizonyítékok, amelyek alátámasztanák, hogy civil áldozatokat szednek az orosz légicsapások Szíriában.

Erdogan török államfő nyilatkozatára is reagált: Moszkva álláspontja szerint a nemzetközi jog szempontjából helytelen és abszurd állítás, hogy Oroszország megszállva tartja Szíria egy részét.