Moszkva: Kijev civileket lőtt rakétával

-

Az orosz szövetségi Nyomozó Bizottságnak (SZK) bizonyítékai vannak arra, hogy az ukrán hadsereg harcászati rakétákat vetett be polgári lakosság ellen a Donyec-medencében - közölte hétfőn Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője.


Petrenko úgy fogalmazott, a bizottság "megdönthetetlen bizonyítékokat szerzett és rögzített az eljárási jognak megfelelően arról, hogy az ukrán fegyveres erők Tocska U típusú, nagy tűzhatású harcászati rakétarendszereket vetettek be a fegyveres konfliktus idején a békés lakosság ellen".

Az SZK hangsúlyozza, hogy nagy tűzhatású fegyverekről van szó, amelyek esélyt sem adnak a békés lakosságnak a túlélésre, s ez sérti a nemzetközi normákat.

A testület négy települést nevezett meg, amelyek ellen - szerinte - bizonyíthatóan ilyen rakétákat vetettek be.

Kijevben egyelőre nem reagáltak a moszkvai vádakra.

A Tocska U mozgatható rakétarendszereket még a szovjet időkben fejlesztették ki, és 1989-ben állították hadrendbe. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség ismertetése szerint a Szovjetunió szétesése után az ukrán hadseregnél jelentős arzenál maradt ilyen fegyverekből. A Tocska Ut százhúsz kilométeres hatótávolságú ballisztikus harcászati rakétákkal szerelték fel.