Moszkva: Kijev a felelős az Odesszában történtekért

Fotó: AFP / STRINGER / AFP / STRINGER

-

Moszkva elítélte az Odesszában történt tűzesetet, azért Kijevet téve felelőssé. Közben az ukrán kormányerők folytatják hadműveletüket az oroszbarát szakadárok ellen.


Szombat reggel 130 embert vettek őrizetbe Odesszában a pénteki tűzeset miatt. A helyi rendőrfőnök, Petro Luciuk bejelentette: a zavargásokban való részvétellel, illetve előre megfontolt szándékkal elkövetett bűncselekménnyel vádolhatják a letartóztatottakat. Közben a hatóságok módosították a halottak számát, a friss adatok szerint nem 38, hanem 31 ember vesztette életét a pénteki tűzesetben. Moszkva szerint Kijev a felelős az odesszai tűzesetért. Mint arról korábban beszámoltunk: az épület akkor gyulladt ki, amikor oroszbarát fegyveresek összecsaptak helyiekkel. A CNN arról számol be, hogy videó rögzítette, amint Kijev-párti aktivisták Molotov-koktélokat dobtak az épületre, ahová a szeparatisták menekültek. (Ugyanakkor a lap hozzáteszi, hogy nem tudja független forrás segítségével megerősíteni, hogy hiteles, amit a videón látni lehet.) A helyi rendőrség pénteken még azt közölte: harmincan füstmérgezésben haltak meg, nyolcan meg úgy, hogy a lángok elől kivetették magukat az ablakon. Sérüléseik miatt negyvenek fordultak orvoshoz – köztük tíz rendőr volt. A kigyulladt épület a szakszervezetek székháza volt, ahová szeparatisták menekültek, miután összecsaptak Kijev-párti aktivistákkal. Az orosz külügyminisztérium az eset után arról beszélt: a kijevi rendőrség „bűnös és felelőtlen” magatartása az oka az Odesszában történteknek. A külügyminisztérium megemlítette a Jobboldali Szektort is, amely szerinte terrorkampányt hirdet a föderalizáció híveivel szemben. A washingtoni külügyminisztérium szóvivője, Marie Harf Oroszországot és Ukrajnát is felszólította, hogy működjenek együtt, és állítsák helyre a nyugalmat, a törvényességet és a rendet. „Felszólítjuk az ukrán hatóságokat, hogy vizsgálják ki az esetet, és annak minden felelősét állítsák bíróság elé” – írta közleményében Harf. Az ukrán kormányerők közben a kelet-ukrajnai Kramatorszkban folytatták hadműveletüket az oroszbarát szakadárokkal szemben. Erről Arszen Avakov ukrán belügyminiszter számolt be, aki elmondta: elfoglalták a tévétornyot Kramatorszkban, ez pedig közel fekszik a szeparatisták által elfoglalt másik településhez, Szlovjanszkhoz. Áldozatokról Avakov nem tett említést, de közölte: ma is folytatják előrenyomulásukat. Közben tegnap Szlovjanszknál is támadást indítottak – a településen egy hónappal ezelőtt robbant ki fegyveres felkelés.


Az ukrán egység támogatóinak tegnapi gyülekezése Odessza belvárosában


Lavrov az EBESZ-megfigyelők szabadon engedését követeli

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökéhez, Didier Burkhalterhez fordult, kérve őt, hogy intézkedjen a Kelet-Ukrajnában fogva tartott EBESZ-megfigyelők szabadon engedése érdekében. Lavrov Kerryvel is tárgyalt volna telefonon, ám a beszélgetést az amerikai külügyminiszter elhalasztotta. Oroszbarát szakadár fegyveresek egy hete tartják fogva Szlovjanszkban az EBESZ hat megfigyelőjét és az őket kísérő négy ukrán tisztet. A foglyok szabadon engedése érdekében már korábban kérte Vlagyimir Putyin orosz államfő közbenjárását Gerhard Schröder volt és Angela Merkel jelenlegi német kancellár.