Moszkva kezdi összeszedni magát

Fotó: ANADOLU AGENCY / CEM OZDEL

-

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Oroszország államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Fitch Ratings.


A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést elsősorban azzal a véleményével indokolta, hogy Oroszország koherens és hiteles gazdaságpolitikai válaszlépésekkel reagált a nyersolaj meredek árzuhanására.

A Fitch a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, „BBB mínusz” besorolással tartja nyilván a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamidejű orosz szuverén adósságot. A cég ezt az osztályzatot pénteken megerősítette.

Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül csak a Fitch Ratings tartja a befektetési ajánlású államadós-kategóriában. A Standard & Poor's tavaly januárban, a Moody's tavaly februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a befektetésre már nem ajánlott sávba. A múlt hónapban azonban a Standard & Poor's is stabilra javította az orosz deviza-államadósság „BB plusz” minősítésének kilátását az addigi negatívról, levéve Oroszország további leminősítését a napirendről.

A Moody's ugyanakkor április óta negatív kilátással tartja nyilván Oroszországra érvényes „Ba1” szintű szuverén besorolását.

A Fitch Ratings az orosz osztályzati kilátás pénteken bejelentett javításának indoklásában kiemelte, hogy a rugalmas árfolyamrendszer, az inflációkövető monetáris politika, az államháztartási konszolidáció és a pénzügyi szektornak nyújtott támogatás lehetővé tette a reálgazdasági kiigazítást és a hazai üzleti bizalom fokozatos visszatérését.

Az orosz kormány gazdaságpolitikai válaszlépéseinek ereje és minősége különösen kiemelkedő az olajárak zuhanásának sokkjától érintett többi nyersolajtermelő nemzetgazdaság reakcióval összehasonlítva – hangsúlyozzák a Fitch londoni elemzői.