Moszkva is tehet arról, hogy megakadtak a szíriai béketárgyalások

Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE / MARTIAL TREZZINI

-

Az amerikai külügyminisztérium szerint Genfben a Szíria jövőjéről kezdődött konferenciát részben Moszkva miatt kellett felfüggeszteni.


Staffan de Mistura ENSZ-megbízott szerdán szünetet rendelt el a szíriai béketárgyalásokon február 25-ig. Mint mondta, arra nem hajlandó, hogy csak a tárgyalások kedvéért tárgyaljon. A megbízott arra utalt, hogy a damaszkuszi kormány küldöttsége és a szíriai ellenzéki delegáció nem állt szóba egymással az eltelt öt nap alatt.


Hangsúlyozta, hogy az ENSZ főtitkára és ő maga is a szavát adta a szíriai népnek, hogy ez a konferencia csak konkrét eredményekkel zárulhat a szíriai lakosság számára. „Márpedig én semmi ilyet (konkrét eredményt) nem tapasztaltam, sőt, inkább az ellenkezőjét... tehát semmiféle alibit nem vagyok hajlandó elfogadni, úgy döntöttem, állom a szavamat, amit a szíriaiaknak adtam" - mondta


Míg a két fél az ülések berekesztéséért egymást hibáztatja, addig John Kirby amerikai külügyi szóvivő azt nyilatkozta Washingtonban, hogy részben az oroszok miatt kellett berekeszteni a tárgyalásokat. Az amerikai vélemény szerint az orosz légicsapások kizárólag Bassár el-Aszad szíriai elnök mérsékeltebb ellenfeleire – azaz nem az Iszlám Állam ellen – irányulnak. Kirby meg is ismételte a Moszkvának címzett, többször hangoztatott amerikai felszólítást, miszerint katonai erejét Oroszországnak nem civilekre és Aszad elnök politikai ellenfeleire kellene összpontosítania, hanem a dzsihádistákra. Ugyanakkor ő is hozzátette, hogy a genfi konferencia felfüggesztéséért a felelősség nem kizárólag Oroszországot terheli.

Kirby szerint Aleppó környékének bombázása után még több civil áldozatról, menekülő szírekről és a segélyszállítmányok útvonalainak elvágásáról érkeztek hírek, a szóvivő szerint tehát Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja ezért döntött a békekonferencia felfüggesztéséről. A külügyi szóvivő azonban kitartott amellett, hogy a béketárgyalások nem jutottak zsákutcába, csupán átmenetileg szünetelnek.


Az ellenzék nem tántorít a tárgyalások mellől

Bár a damaszkuszi delegáció vezetője, Bassár Dzsaafari szíriai ENSZ-nagykövet korábban azt állította, hogy az ellenzék Szaúd-Arábia nyomására ott akarta hagyni a tárgyalásokat, a szíriai ellenzéki csoportok tárgyalási koordinátorának megválasztott Rijád Hidzsáb azt nyilatkozta Genfben, hogy valójában nem áll szándékukban elhagyni a béketárgyalásokat.


Mi semmiféle döntést nem hoztunk a tárgyalások elhagyásáról. De Mistura úgy döntött, hogy a tárgyalásokat február 25-re helyezi át, és akkor mi itt is leszünk" - mondta Hidzsáb.