Moszkva is kell a problémák megoldásához

-

Számos globális problémát lehetetlen megoldani Oroszország nélkül, de Moszkvának tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogi normákat, akárcsak más szuverén országok határait – állapította meg pénteki washingtoni megbeszélésén Ursula von der Leyen német és Jim Mattis amerikai védelmi miniszter.


A német tárcavezető a NATO védelmi minisztereinek február 15–16-i brüsszeli tanácskozása és a 18–19-i müncheni biztonságpolitikai értekezlet előkészítéseként találkozott Washingtonban. Ursula von der Leyen a találkozó után újságírók előtt kedvezően nyilatkozott a megbeszélésről. „Méltányosnak” nevezte azt az amerikai „kérést”, hogy a NATO-partnerek nagyobb arányban vállaljanak a szövetséget érintő pénzügyi terhekből. A német védelmi miniszter üdvözölte, hogy az Egyesült Államok mélyreható stratégiai párbeszédet ajánl a két ország között, s hogy Washington egyértelműen kifejezte a NATO iránti teljes elkötelezettségét.

Mindkét miniszter úgy értékelte, hogy tárgyalásaik megerősítették a két ország közötti szoros szövetséget.

Német források szerint Ursula von der Leyen kiemelte, hogy az Egyesült Államoknak és Németországnak közös kihívásokkal kell szembenéznie. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a NATO-szövetségesek nagy utat tettek meg, de – mint fogalmazott – tovább kell haladni ezen az úton.