Moszkva és Trump is tagadja az orosz–amerikai kapcsolatot

Fotó: AFP / PETRAS MALUKAS

-

Az amerikai elnök a Twitteren esztelenségnek nevezte a vádakat.


Tagadta a Kreml szóvivője, hogy Moszkva kémeken keresztül kapcsolatban állt volna Donald Trump stábjával az amerikai elnökválasztás alatt. Dmitrij Peszkov arra reagált, hogy a The New York Times keddi számában négy jelenlegi és egykori amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt írta: híváslisták és lehallgatott telefonbeszélgetések arról tanúskodnak, hogy Trump elnöki kampányának néhány tagja a választást megelőző évben folyamatos kapcsolatban állt magas rangú orosz hírszerzőkkel. A napilap szerint az oroszok kapcsolatba léptek a rövid ideig Trump kampányelnökeként tevékenykedő Paul Manaforttal. Peszkov minden valóságtartalmat nélkülöző újságcikknek nevezte az írást, és felhívta a figyelmet, hogy a lap forrásai nevük elhallgatását kérték.

Donald Trump Twitter-üzenetben szintén tagadta az „orosz kapcsolatot”. Bejegyzésében azt írta a közösségi hálón: „Esztelenség. Csupán kísérlet arra, hogy elfedje a rengeteg hibát, amelyet Hillary Clinton (demokrata elnökjelölt) vesztes választási hadjáratában követtek el.”

A The New York Times arról is írt, hogy Oroszország új robotrepülőgépeket telepített annak ellenére, hogy washingtoni tisztségviselők kifogásolták ezt, mivel a lépés megsérti a kis- és közepes hatótávolságú atomrakéták kölcsönös korlátozásáról szóló, 1987-ben aláírt egyezményt. A lapot tájékoztató források szerint Oroszországnak két ilyen rakétás zászlóalja van. John McCain szenátor azt mondta, úgy tudja, atomtöltettel ellátott robotrepülőgépekről van szó, vagyis Oroszország valóban megsértette az egyezményt, és ez komoly katonai fenyegetést jelent az Európában állomásozó amerikai csapatokra és a NATO-szövetségesekre.

A Kreml szóvivője ezzel kapcsolatban kijelentette: Oroszország eddig is hű volt és ezután is hű marad nemzetközi kötelezettségvállalásaihoz, köztük a szóban forgó szerződéshez.