Moszkva és Budapest mindenben egyetért

Fotó: Hirling Balint

-

Elsősorban energetikai kérdésekről tárgyalt Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – legalábbis ez derült ki kettejük sajtótájékoztatójából. Emellett szóba került a közel-keleti és az ukrán válság, valamint az Oroszország elleni uniós szankciók kérdése is.


Orbán Viktor szerint a két országnak nehéz nemzetközi környezetben kell együttműködnie, mert „Európa nyugati felén erőteljes oroszellenes politika vált divatossá”. Elmondta: a Krím félsziget annektálása és az ukrán válságban játszott szerepe miatt Oroszország ellen bevezetett nemzetközi szankciók mindkét országnak komoly veszteséget okoztak, Magyarországnak 6,5 milliárd dollárnyi kára keletkezett. Orbán szerint a nem gazdasági jellegű problémák nem kezelhetők gazdasági úton, nem helyes más konfliktus átvitele a gazdaság területére.

A magyar miniszterelnök szerint „az elmúlt évek kockázatot is vállaló, odaadó munkájának eredményeképpen az orosz–magyar kapcsolatokból mindent megmentettünk és megvédtünk, ami lehetséges volt, és jó kiindulópontot foglaltunk el ahhoz, hogy amikor a világ visszatér az együttműködés logikájához”, akkor a magyar gazdaság jó pozícióból induljon el az orosz piacokon.

Vlagyimir Putyin a megbeszélésekről elmondta, hogy a gazdasági együttműködés elsődleges figyelmet kapott, és nagy figyelmet szenteltek a két új paksi atomerőműblokk építésének. A 12 milliárd euró értékű beruházás tízezer új munkahelyet teremt – mondta az orosz elnök.

A nemzetközi konfliktusok kapcsán mindkét kormányfő elmondta, hogy erősíteni kell az együttműködést a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. Orbán szerint Magyarország a közel-keleti keresztények megsegítésében tud szerep vállalni.

Putyin elnök kérdésre válaszolva elmondta: az utóbbi napokban azért erősödtek fel a harcok Kelet-Ukrajnában, mert az ukrán kormány így akar pénzt szerezni az európai államoktól, valamint az új amerikai elnökben is így akarnak szánalmat ébreszteni maguk iránt. Az orosz elnök szerint az ukrán oligarchák pénzzel támogatták Hillary Clinton kampányát.

Az orosz földgáz „mindig 100 százalékosan és megbízhatóan” meg fog érkezni a magyar piacra – mondta Putyin. Szerinte Moszkva nem tűzött ki politikai célt arra vonatkozóan, hogy az orosz gáz ne Ukrajnán keresztül érkezzen, ha ez az útvonal gazdaságilag kifizetődő és megbízható. Magyarországnak azonban van technikai lehetősége arra, hogy földgázt kapjon majd az Északi Áramlat 2 gázvezetékből Ausztrián vagy Szlovákián keresztül.