Moszkva alternatív Wikipédiát épít

Forrás: Wikipédia

-

Orosz online enciklopédia létrehozását rendelte el az orosz kormányfő.


A keddi orosz lapok szerint Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök munkacsoport felállítását rendelte el, amelynek feladata, hogy internetes enciklopédiát hozzon létre a Nagy Oroszországi Enciklopédia alapján.

A Kommerszant című napilap szerint a Nagy Oroszországi Enciklopédiának nem lesz több nyomdai kiadása. Helyébe a hivatalos tervek szerint egy olyan „össznemzeti tudományos és felvilágosító, interaktív enciklopédiai portál” lép, amely komoly konkurenciát jelent majd a Wikipédiának. A projekt megvalósítására Szergej Prihogyko miniszterelnök-helyettessel az élen jött létre munkacsoport az Oroszországi Tudományos Akadémia, valamint a kulturális és az oktatási tárca munkatársaiból.

„Abból indulunk ki, hogy a Wikipédia ugyan nagyon népszerű, de nagyon pontatlan forrás. Nálunk azzal ellentétben ellenőrzött szócikkek lesznek, amelyeket tudósok írnak és ellenőriznek” – mondta Vlagyimir Grigorjev, a Sajtó- és Tömegkommunikáció-ügyi Szövetségi Ügynökség (Roszpecsaty) igazgatóhelyettese.

Sztanyiszlav Kozlovszkij, a Wikimedia RU ügyvezető igazgatója elismerte: lehet, hogy a Wikipédián több a hiba, mint az orosz enciklopédiában, de hozzáfűzte: „ott a szócikkek legtöbbje csak egyetlen bekezdésből áll, nem pedig öt oldalból”.

Kozlovszkij emellett rámutatott, hogy az orosz változat a Nagy Szovjet Enciklopédia örököse, amelyre rányomta bélyegét az ideológia. Ezzel szemben az orosz nyelvű Wikipédiát mintegy 2 millió, teljesen eltérő világnézetű szerző írja és szerkeszti. „Ők figyelik egymást, hogy a szócikkben csak tények maradjanak politikai kommentár nélkül” – mondta.

A Ripedia nevű orosz alternatív „Wikipédia” létrehozására elsőként tavaly az Oroszországi Hadtörténeti Társaság tett javaslatot.