Mostantól teljes az egyenjogúság az amerikai hadseregben

Fotó: AFP / RAMZI HAIDAR

-

Az amerikai hadsereg teljesen megszünteti a nők katonai szerepvállalásának korlátozását. Ha a nők megfelelnek a megszabott feltételeknek, akkor akár a különleges egységekben is teljesíthetnek szolgálatot.


Az amerikai hadsereg történelmi jelentőségű döntést hozott arról, hogy megszüntet mindenféle korlátozást a női alkalmazottak katonai szerepvállalása terén - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Ashton Carter amerikai védelmi miniszter. A döntés értelemszerűen azt jelenti, hogy a nők számára megnyílik a leginkább emberpróbáló feladat, a különleges egységek kötelékében való részvétel lehetősége is.

A nők mostantól az amerikai hadseregben kivétel nélkül bármely területen alkalmazást kaphatnak, bármely feladatot elláthatnak, amennyiben megfelelnek az annak ellátására megszabott feltételeknek - mondta a Pentagonban tartott sajtóértekezleten a miniszter, utalva elsősorban az adott területen megkövetelt fizikai erőnlétre.

A döntésnek köszönhetően nagyjából kétszázezer poszt fog megnyílni a nők számára.


Carter 30 napot adott annak előkészítésére, hogy a hadsereget felkészítsék a pozíciók megnyitására – írja a BBC.


Egyedül Gen Joseph Dunford vezérkari főnök tiltakozott, szerinte a tengerészgyalogság bizonyos posztjait nem szabadna nőkre osztani. Tanulmányokat is idézett, amelyek elvileg azt bizonyítják, hogy a tengerészgyalogság nem olyan hatékony, ha koedukált. Carter azonnal visszautasította Dunford érvelését, azt mondta, hogy nem képezhet semmi kivételt.