Mostantól sokat érhet egy becsületesen adózó cég

Fotó: Getty Images/iStockphoto / EmilieGerard

-

Elkezdik felvásárolni a jó adózónak számító cégeket, mert azokkal jövőre kedvezményekhez lehet jutni. Az adóhivatal vezetője, Varga Árpád a VS.hu-nak azt mondta, hasonló folyamatra számít, mint annak idején, amikor az egyszerűsített vállalkozói adót, vagyis az evát bevezették.


Tavasztól várhatóan más szellemiségben kell tevékenykedniük az adóhivatal dolgozóinak, miután a kormányzati tervek szerint határozott különbséget kell tenniük a jó és a rossz adózók között. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese - aki Vida Ildikó távozása óta az elnöki feladatokat is ellátja - nem tagadta, revizoros szemlélettel ez nagyon nehéz lesz, hiszen az ő feladatuk éppen az, hogy kételkedjenek az adózók állításaiban.


Varga Árpád szerint azonban az időzítés jó, mert


az adóbevételek elég jól jönnek,

és ilyenkor van mozgástér, hogy kisebb-nagyobb engedményeket tegyenek. Ennek az alapját az adja majd, hogy az adózókat két kategóriára bontják: jó és rossz adózókra.

Mint kérdésünkre elmondta, az elvek kidolgozása még tart, de olyan paramétereket vonnak be, mint a fizetési határidők betartása, a felszólításokra adott reakció, és nemcsak a jelenben, hanem a múltban is. Tehát az adózói életutat is figyelembe veszik az adott magánszemély, egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság esetében. Mindezt pedig egy informatikai rendszerben kezelik, tehát gyakorlatilag a gép dobja majd ki, melyik adózó hova tartozik, és ezt negyedévente felülvizsgálják.

Miután az adóhivatal a jó adózóknál szükség esetén könnyebben ad majd fizetési kedvezményt, vagy nagyobb türelmet tanúsít majd egy-egy késedelem esetén az inkasszó bevetésével, így Varga Árpád arra számít, hogy megnő azoknak a vállalkozásoknak az értéke, amelyek eddig rendben megfizették az adót. Sőt, az ügyeskedők felvásárlásokba kezdenek, hogy olyan társaság legyen a birtokukban, amely a jó adózó kategóriába tartozik. Ilyenre pedig már volt példa. Amikor bő tíz évvel ezelőtt az evát bevezették, akkor is megugrott a kereslet azon cégek iránt, amelyek azonnal alkalmazhatták a kedvezményes adókulcsot.

Varga Árpád egyelőre nem tudta megbecsülni, hányan tartoznak majd a két kategóriába, de azzal kalkulál, hogy


az adózók nagy többsége jó adózónak számít majd.

Amikor az hangzik el, hogy 270 ezer adóhivatali vizsgálat végződött elmarasztaló megállapítással, akkor az csupán azért ilyen nagy szám, mert eleve a gyanús adózók bevallásait veszik revízió alá - magyarázta az elnökhelyettes.


Máris új szelek fújnak?

Varga Árpád meglepő őszinteséggel kommentálta azokat a számokat, amelyek most váltak véglegessé a tavalyi, vagyis a 2014. évi adóbevételekről. Amikor azt magyarázta, hogy tavaly ugyan csökkent azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek társasági adót fizettek, viszont nőtt azoknak a cégeknek a köre, amelyek az utóbbi években bevezetett kisvállalati adókat, az úgynevezett Katát és Kivát választották, akkor ehhez a következő megállapítást fűzte.


Magyarországon jobban érzik magukat az emberek, ha több vállalkozásuk van, mert soha nem lehet tudni, hogy a gazdasági szabályozó melyik társasági formának kedvez.

A cégek amúgy tavaly mintegy 10 százalékkal növelték árbevételüket, ám nagyjából ilyen arányban bővültek a vállalkozások költségei is, ami az adóalapot csökkenti. Ezt Varga Árpád azzal toldotta meg, hogy


a jó könyvelő megkérdezi a cégvezetőt az adóbevallás előtt, hogy mit gondol, milyen eredményt ér el idén a cég.

Mert a szakember annak megfelelően könyveli el egyik vagy másik rubrikába a bevételeket és a kiadásokat.


A vállalatok átlagos adóterhelése azonban ezzel együtt nőtt 2014-ben, amit az elnökhelyettes azzal magyarázott, hogy kevesebb kedvezményt tudtak igénybe venni.


Forrás: NAV


Az engedmények a személyi jövedelemadózásban is ritkultak, gyakorlatilag már csak a családi adó- és járulékkedvezményre számíthatnak az emberek. Ezért a trükközés ezen a területen is elszaporodott, az adóhivatal azzal szembesült, hogy


az ország bizonyos területein több a gyerek, mint amennyiről tudunk.

Ahogy az elnökhelyettes fogalmazott,


sokat szenvedünk ezzel az én gyerekem, te gyereked, mi gyerekünk problémával.

Az elvált szülők időnként megpróbálnak több ágon is kedvezményhez jutni az adózásban. Vagyis ha nincs azonosítója a gyereknek, akkor az visszaélésekhez vezet - mondta az elnökhelyettes. Ezért kellett volna bevezetni januártól a gyerekek számára a személyi azonosítót, ám miután ez költségekkel járt volna, a kormány visszakozott, és a parlament előtt fekvő új javaslat szerint a jövő év folyamán az adóhatóság hivatalból állapítja meg az azonosítót.


A személyi jövedelemadóból mindenesetre tavaly már 113 milliárd forinttal többet fizettünk be, mint egy évvel korábban. Ezzel elértük azt a szintet, amely még a családi adókedvezmények bevezetése előtt volt. Így bár elmondható, hogy 2014-ben 232 milliárd forint maradt a családoknál a kedvezménnyel, ám az egyre több adózó és az emelkedő bérek miatt nagyjából már az állam is pénzénél van. A 2010-es 1463 milliárd forint bevétel után 2014-ben már ismét 1421 milliárd forint folyt be a személyi jövedelemadóból a büdzsébe.


Forrás: NAV


Topjövedelmek

2014-ben nagyon rosszul ment annak a magyarországi magánembernek, aki 2013-ban a legmagasabb összevont jövedelmet érte el. Az adótitok által védett személynek két évvel ezelőtt még 3,3 milliárd forint jövedelme volt, ami az szja-hatálya alá tartozott, tavaly azonban ez egyharmadára zsugorodott. Ez mind úgynevezett önálló tevékenységből származott (például megbízási jogviszonyból, őstermelői tevékenységből, ingatlan bérbeadásából stb.).


A cégek profitjából tavaly 4,3 milliárd forint volt a legnagyobb jövedelem, amelyhez egyetlen ember jutott. Ez is alig 40 százaléka a 2013-ban elért csaknem 11 milliárd forintnak. Az illető 2014-ben a bő négymilliárdos osztalék bekasszírozása után 695 millió forint adót fizetett, és ezzel tavaly ő lett az év legnagyobb adófizetője.