Mostantól félhetek, hogy anyám elesik vagy elkóborol

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

8500 idős ember maradt egyik napról a másikra segítség nélkül az országban, és közel 800 gondozó megélhetése vált bizonytalanná, miután a Magyar Államkincstár augusztus hatodikán felfüggesztette a Baptista Szeretetszolgálat összes, házi segítségnyújtáshoz és az idősek nappali ellátásához szükséges költségvetési támogatását. A NAV jelenleg különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz, a Baptista Szeretetszolgálat pedig jogi lépéseket fontolgat a sajtóban megjelent, szerintük valótlan állítások miatt. Az érintett nyolc intézményben kaotikus a helyzet: van, ahol tartalékaikból tovább folyik az ellátás, máshol a gondozók önkéntes alapon látogatják tovább az időseket, amíg nem találnak új munkát.


„Hivatalosan már két hete elbocsátottak, de azért ez nem ilyen egyszerű. Ezek az idős emberek ragaszkodnak hozzám, nem hagyhatom itt őket máról holnapra szó nélkül” – mondja a Baptista Szeretetszolgálat egyik házi segítségnyújtást biztosító intézetének gondozónője, aki már két hete önkéntes alapon végzi a munkáját. Most búcsúzni jött idős gondozottjától. Az ágyhoz kötött, szenilis néni szemmel láthatóan nem fogja fel a helyzetet, egyre csak azt hajtogatja, hogy mit hozzon neki a boltból másnap.

„Tavasz végén kaptuk az ellenőrzést, mi úgy tudtuk, hogy a központból küldtek hozzánk ellenőröket. Elkísértek a gondozottjaimhoz is, az egyik esetben azt kifogásolták, hogy miért mindig ugyanazt írom a munkanaplóba. Mondtam az ellenőrnek, hogy azért, mert egy inkontinens idős embernek mindennap ugyanarra van szüksége: mosdatásra és ágyneműcserére.”

A neve elhallgatását kérő gondozónő augusztus 24-én értesült az állami költségvetés felfüggesztéséről. Az első hírek arról szóltak, hogy azonnali hatállyal megszüntetik a munkaviszonyukat, és az augusztusi munkabérüket sem fogják már megkapni. Aztán pár nappal később megnyugtatták őket, hogy az augusztusi pénzüket még kifizetik, ami havonta 79 ezer forint nettó volt egy teljes munkaidőben dolgozó gondozónak.

A hozzátartozók is értetlenül állnak a történtek előtt. A fentebb említett idős néni fia egy augusztus 18-ai keltezéssel aláírt levelet mutatott nekünk, amelyben a helyi intézmény vezetője tájékoztatja az ellátottakat a kialakult helyzetről és arról, hogy emiatt gazdaságilag lehetetlenné vált számukra a korábbi kedvező feltételekkel való segítségnyújtás. A levél végén azt javasolják az ellátásra jogosultaknak, hogy forduljanak a helyi önkormányzathoz, amelynek törvényi kötelessége biztosítani a házi segítségnyújtást.Csak úgy sokkal drágább

A Baptista Szeretetszolgálat valóban nagyon kedvező áron gondoskodott az idős rászorultakról, a gondozott nyugdíjától függően havonta maximum 3700 forintot kellett fizetni a segítségnyújtásért. Ezért az összegért heti hat napon fél órát töltöttek az ápolók a gondozottnál, ami havi szinten nagyjából 300 forint óránkénti hozzájárulásba került a családoknak. Az idős néni fiával közösen érdeklődtünk a helyi önkormányzat szociális osztályánál, hogy milyen feltételekkel tudnák igénybe venni az önkormányzat segítségnyújtását. Azt mondták, hogy 85 ezer forintos havi nyugdíj felett 100 százalékos gondozási díjat kell fizetni, ami 740 forintba kerül óránként. Először egy úgynevezett „szükségletfelmérést” végeznek az időseknél, ahol pontozzák az egészségügyi állapotát és egyéb körülményeit. A pontok függvényében állapítják meg, hogy heti hány óra ellátásra jogosult.

„Óriási segítség volt az a heti pár óra, amit itt töltött édesanyámnál a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa. Pont annyi idő volt, ami alatt elmehettem én is ügyeket intézni, vagy hazamehettem kicsit a családomhoz, és nem kellett félnem, hogy közben anyám elesik vagy elkóborol. Mindent megcsinált, amire szükségünk volt. Tanár vagyok, elkezdődött a tanév, és most fogalmam sincs, hogy hol találok ilyen gyorsan új gondozót, ráadásul olyat, aki nem egy egész havi fizetésembe kerül” – mondja az idős néni fia.

A vidéki városban, ahol laknak, az önkormányzati szociális segítségnyújtáson kívül csak a Baptista Szeretetszolgálat ellátása volt elérhető opció. Egy másik, a városban működő egyházi szeretetszolgálat bentlakásos ellátást kínál, viszont a huszonnégy órás felügyeletért cserébe a gondozott lakását kérik.


Szenczy Sándor baptista lelkész, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke


Az ellenőrök megszállták a szeretetszolgálatot

Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója értetlenül áll a történtek előtt. A Magyar Államkincstár feljelentésének pontos tartalmát még nem ismerik, viszont kifogásolják, hogy bár ellenőrzést minden érintett intézményükben végeztek a MÁK munkatársai, a még le nem zárult vizsgálat mindössze az ellátás tíz százalékát érinti, mégis országosan felfüggesztették az ellátást.

Május 13-án több mint száz ellenőr szállta meg nyolc szociális ellátásra szakosodott intézetünket, és tizenhat hónapra visszamenőleg lefoglalták az iratokat, illetve három hónapig tartó vizsgálatba kezdtek gondozóink tevékenységével kapcsolatban. A MÁK vezetői akkor úgy informáltak minket, hogy ilyen volumenű ellenőrzést korábban nem végeztek még” – mondja Révész Szilvia. A tizenhat hónapra visszamenőleg lefoglalt iratokat azért is furcsállja, mert a 2014-es évről már elszámoltak a Magyar Államkincstár felé, amit ők 2015 februárjában el is fogadtak.

A Magyar Államkincstár végzésével havi 175 millió forint költségvetési támogatástól esnek el a Baptista Szeretetszolgálat házi segítségnyújtásra szakosodott intézményei. Ennek az összegnek a 90%-át a gondozók munkabérére és járulékaira fordították, a fennmaradó összeg pedig a működési költségeket fedezte.Tényleg eltűnt hárommilliárd?

A pestisrácok.hu úgy értesült, hogy ellenőrök szerint az egyház alapítványa 3,2 milliárd forinttal nem tud elszámolni, de Révész Szilvia szerint ez „teljesen irreális”.

„A pénzzel el tudunk számolni, hiszen a kapott állami normatívát azonnal továbbutaltuk az intézmények felé, ők pedig a pénzt munkabérekre, gondozásra és az intézmények fenntartására fordították. A béreket a munkavállalók folyamatosan megkapták, és az ellátás folyt. Egy ellátott után 20,7 ezer forint állami támogatást kapunk havonta, ez nyolc ellátott mindennapos gondozása esetén 166 ezer forint havonta. Egy szakképzett gondozónő bérköltsége a közteherrel havi 155 ezer forint. Így havi 11 ezer forint marad az állami támogatásból a vezető gondozók és az intézmény többi költségeire. Lényeges megjegyzés, hogy egy szakképzett gondozó havi bér- és közterhéből 79 ezer a nettó bér, 76 ezer az adó és járulék. Tehát az állami támogatás közel felét visszafizettük az állami költségvetésbe”– magyarázza Révész Szilvia, hogy miért fontolgatnak jogi lépéseket. Hozzáteszi, hogy a Baptista Szeretetszolgálatot ért súlyos erkölcsi kárért igazából semmilyen per sem fogja őket kárpótolni.

A nyomozás jelenlegi állásával kapcsolatban kerestük a NAV Bűnügyi Sajtóirodáját, de a nyomozás érdekeire hivatkozva nem akartak részleteket közölni.

A Magyar Államkincstárnak is feltettük kérdéseinket. Kíváncsiak lettünk volna a feljelentésük pontos tartalmára, illetve hogy az ellenőrzés során milyen hiányosságokat találtak az ellátásban. Többszöri megkeresésünkre azt a választ kaptuk a sajtóosztálytól, hogy a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Regionális Igazgatósága a Büntető törvénykönyv 396. paragrafusának 7. cikkére hivatkozva indított nyomozást költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen még július 31-én. A Baptista Szeretetszolgálat fellebbezett az Államkincstárnál az állami normatíva felfüggesztése miatt. Az Államkincstárnak 60 napja van a fellebbezési kérelem elbírálására, addig biztosan szünetel a szeretetszolgálat házi segítségnyújtó ellátása.