Mostantól él a zéró tolerancia az Uberrel szemben

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Ígéretéhez híven a NAV feltette a honlapjára az Uber-sofőröknek szánt részletes tájékoztatót.


Az "Uber-sofőr vagyok hogyan adózzak?" című dokumentum leírja, hogy hogyan lehet megfelelni a szabályoknak, illetve azt hogy az Uber sofőrjeinek milyen adózási lehetőségei vannak.


A legfontosabb 3 pont:

1: Adószám kiváltása szükséges - Mivel a sofőr a saját nevében és ellenérték fejében nyújt szállítási szolgáltatást az utasnak.
2: Közösségi adószámra is szükség van - a közösség másik tagállamában letelepedett adóalanytól igénybe vett fuvarszervezési szolgáltatás miatt
3: Minden esetben számlát kell adni az utas részére, méghozzá legkésőbb a szolgáltatás teljesítését követő 15 napon belül.

Ezen túl 6 millió forintos éves bevételig lehet választani az áfamentességet, és a sofőr lehet kisadózó, vagyis akár katás vállalkozó is. Ha főállásban Uber-sofőr, akkor ez 50 ezer, ha nem, akkor 25 ezer forint havi fizetnivalóval jár. A személyi jövedelemadó szerinti adózás szintén megérheti, ennek, illetve a céges formában történő adózásnak a részleteit is tartalmazza a tájékoztató.


Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára pénteken jelentette be, hogy a tájékoztató megjelenésével egy időben zéró toleranciát hirdet a kormány, amelynek megerősítése érdekében az adóhatóság „jelentős erőket” csoportosít át az ellenőrzés megerősítésére.
Többek között: akiknek nem lesz adószáma, 200 000 forintos bírsággal is számolhatnak.