Mostantól betilthatják Oroszországban a nemkívánatos szervezeteket

-

Putyin aláírta az ezt lehetővé tévő törvényt. A jogszabályt a héten fogadta el az orosz parlament két háza. A jogvédők tiltakoztak.


A jogszabály alapján azokat a nem kormányzati szervezeteket nyilváníthatnák nemkívánatosnak, amelyek "veszélyeztetik Oroszország alkotmányos rendjének alapjait, védelmi képességeit és biztonságát". Az ilyen szervezetek működését betilthatják és közigazgatási, valamint büntetőjogi felelősségre vonhatják, vagyonukat befagyaszthatják. A döntést az orosz legfőbb ügyész, vagy helyettesei hozhatják meg a külügyminisztériummal egyeztetve.


Azt is büntetik, aki részt vesz a betiltott szervezet tevékenységében. Eleinte csak pénzbüntetést kap, többszöri renitenskedés után büntetőjogilag is felelősségre vonható. Ötszázezer rubeles pénzbüntetés, 15 nap kötelező munka vagy több éves szabadságvesztés is járhat ezért.

A Roszbalt orosz hírügynökség emlékeztetett: Vlagyimir Putyin elnök annak ellenére írta alá a törvényt, hogy márciusban a tanácsadói szerepben működő emberi jogi tanács úgy értékelte, hogy a szabályozás megsérti az alkotmány több pontját.

Ella Pamfilova, az orosz parlament mellett működő emberi jogi biztos szerint amellett, hogy ez egy újabb csapás a nem kormányzati szervezetekre, a külföldi és nemzetközi szervezetek minősítését és a „nemkívánatos” meghatározását is kifogásolta, jogi szempontból.

A nem kormányzati szervezetek működését 2012-ben már korlátozták: akkor lépett hatályba egy olyan törvény, ami szerint ha egy szervezet külföldi támogatással működik és politikai tevékenységet folytat, külföldi ügynökként nyilvántartásba kell vennie magát.

Az újabb törvényt Washingtonban is bírálták. Marie Harf amerikai külügyi szóvivőhelyettes azt mondta, az Egyesült Államok vezetése aggódik, hogy a jogszabály tovább korlátozza az orosz társadalom mozgásterét, és újabb példa arra, hogy az orosz kormányzat nyomást gyakorol a független sajtóra.