Mostanában nem nyaral az Adrián Szijjártó Péter

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A külgazdasági és külügyminiszter hazugnak és szájhősnek nevezte a horvát miniszterelnököt, miután Zoran Milanovic Magyarországot bírálta.


Zoran Milanovic hétfő esti televíziós interjújában azt mondta, hogy Magyarország egy éven át engedte átmenni a migránsokat az országon, és nem regisztrálta őket azért, hogy ne hozzájuk jöjjenek vissza.

„Ha egy év alatt jön valakihez 65 ezer ember, az semmi, de ha két nap alatt 20 ezer ember jön, az sok, ezt nem lehet összeírni" – fogalmazott.

A horvát miniszterelnök kijelentette: nem tudja megérteni


a magyar vezetők merevségét, keresztes, templomos lovagrendi görcsös hozzáállását.

Azt is mondta, nem beszélt Orbán Viktor magyar kormányfővel, „de úgy tűnik, vele senki nem beszél a nyugatiak közül".


Végül arra a felvetésre, hogy egy migránsokkal teli vonatot küldött Horvátország Magyarországra, Zoran Milanovic közölte:


ezt a vonatot otthagyhatjuk nekik, ha már elvették az INA-t, miután a HDZ odaadta nekik .De ilyen Schengen nekünk nem kell, Görögország miatt nem működik

– mondta. (Az INA a horvát olajtársaság, amelynek meghatározó tulajdonosa a magyar Mol, a HDZ pedig a jobboldali ellenzéki váltópárt Horvátországban).

Szijjártó Péter mindezekre úgy reagált, hogy Horvátország miniszterelnöke


csúnyán megbukott első igazi európai tesztjén, és ezt veretes hazugságaival sem tudja elfedni.

Többnapos „szájhősködését” követően a horvát bevándorlóellátó rendszer – amelyről azt állította, hogy tökéletesen felkészült – 24 órán belül összeomlott – közölte Szijjártó.

A külügyminiszter kijelentette: Magyarország kikéri magának, hogy Zoran Milanovic ezek után is folyamatosan Magyarország ellen intézzen „szánalmas, hazug dühkitöréseket”.

Magyarországra idén eddig több mint 220 ezer bevándorló érkezett, akinek az ellátását biztosították, és akinek az elsöprő többségét regisztrálták – emlékeztetett. Hozzátette: ezzel szemben Horvátország szándékosan sérti meg az uniós jogszabályokat, bejelentette, hogy képtelen megvédeni az Európai Unió külső határát, és szervezetten hordja át Magyarországra a bevándorlók többezres csoportjait, ahelyett, hogy regisztrálná őket, és ellátást biztosítana számukra.