Most senki nem akar Mesterházy helyére lépni

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

Egyelőre nincs egyetlen párton belüli kihívója sem Mesterházy Attilának – értesült az MSZP elnökéhez közeli forrásokból a VS.hu. Az MSZP ez év végén tartja rendes tisztújító kongresszusát, ám információink szerint ott sem fenyegeti veszély a jelenlegi pártelnök pozícióját.


Az MSZP arra készül, hogy október 5-én lesz az önkormányzati választás, ezután következhet a tisztújítás a pártban. Botka László választmányi elnök jelezte, ezzel ellentétes – a tisztújítás előrehozására irányuló – javaslat nem volt. Mindebből az következik, hogy november végén, december elején lehet tisztújító kongresszus az MSZP-ben. Mesterházy Attila újra indul a pártelnöki posztért, míg Botka László kitérő választ adott arra a kérdésre, tervezi-e, hogy beszáll a versenybe. A legfontosabb kérdések tehát eldőltek az MSZP szombati választmányi ülésén, a menetrend egyhangú támogatást kapott. Mesterházy Attila és Botka László közös sajtótájékoztatón összegezte az elhangzottakat. Mindketten azt mondták, hogy kritikus, önkritikus, konstruktív vitát folytattak a választási vereség okairól. Botka László szerint tartalmi, politikai és szervezeti változásokra is szükség van az MSZP-ben. Mesterházy Attila a hibák közül kiemelte, hogy a kistelepüléseken és a helyi közösségekben nem voltak jelen, elmaradtak a mozgalmi akciók, civil kapcsolataik sem voltak elég erősek, pedig ezekre a mozgósítás szempontjából óriási szükség lett volna. A vereséghez vezető okok között ismét felmerült a későn kötött választási szövetség, a médiafelület hiánya, de sok bírálat érte a párt programját is, amely bár a valós problémákra valós válaszokat adott, érzelmi azonosulásra kevés lehetőséget biztosított. Az önbírálatot azzal folytatta a pártelnök, hogy nem értékelték pontosan a társadalmi folyamatokat, a rezsicsökkenésnek nem volt ellenszere, és az otthon maradt választópolgárok nem hitték el, hogy a baloldali ellenzék meg tudja, illetve meg akarja valósítani vállalásait. Túlbecsülték a rejtőzködő szavazók számát és pártpreferenciáját, és nem vállalták a vitát a Jobbikkal, nem konfrontálódtak velük, ám a jobboldali párt karanténba zárása nem volt elegendő – folytatta önostorozását Mesterházy Attila. Mint megtudtuk: „holnaptól” radikális változtatásokra van szükség, így újra kell gondolni a politikai tartalmat, és át kell alakítani a szervezeti struktúrát is. Arra a kérdésre, hogy miben különbözik Mesterházy Attila 4 évvel ezelőtt tett „mélyreható”, illetve a most bejelentett „radikális” változtatásokra tett ígérete, a pártelnök azt mondta, hogy 2010-ben az MSZP puszta léte és jövője is bizonytalan volt.

Az MSZP-nek a jövőben a társadalmi folyamatok megértése nélkül nehéz lesz jó válaszokat adnia, fontos a kisebb települések elérése, az alternatív kommunikáció kialakítása és a viszony tisztázása a Jobbikkal – összegezte a feladatokat Mesterházy Attila.

A választmány is támogatta, hogy az EP-választáson a baloldali összefogás pártjai külön induljanak. Az önkormányzatin viszont helyi szinten dönthetnek az esetleges és minél szélesebb körű együttműködésről. Mesterházy elmondta, hogy a főpolgármester-jelöléshez országos szintű döntésre van szükség, tehát nem a budapesti szocialisták mondják ki a végső szót.