Most sem maradt csöndben Szijjártó

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A külügyminiszter szerint a horvát választási kampány feszültsége egyre fokozódik, ami egyre inkább frusztrálttá teszi a horvát kormányfőt.


Zoran Milanovic arra reagálva, hogy Magyarország pénteken éjfélkor lezárta a magyar-horvát zöld határt, azt mondta: az e heti EU-csúcson nyíltan megkérdezte Németországot, Ausztriát és Svédországot, építsen-e Horvátország is falat a határán, és kifejezte a készségét is erre, de azt mondták, ne tegyék. "Elmondtam már, és most megismétlem, a kerítésépítés volna a legeslegutolsó megoldás" - jelentette ki Zágrábban újságíróknak nyilatkozva.

A miniszterelnök az INA horvát olajipari vállalatról is beszélt, amelynek a Mol Nyrt. az irányítási jogokat birtokló legnagyobb részvényese. Utalt arra, hogy korábban kérte Magyarországtól, szolgáltassa ki Hernádi Zsoltot, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatóját, aki rajta van az Interpol körözési listáján. "Nem azért adtak ki ellene elfogatóparancsot, mert magyarul beszél, hanem azért, mert megalapozott a gyanú, hogy az Európai Unió egyik tagországában, nevezetesen Horvátországban bűncselekményt követett el" - hangsúlyozta, majd hozzátette: (Hernádi) nagyon jóban van a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter most ezekre a kijelentésekre reagált, amikor frusztráltnak minősítette a horvát kormányfőt.