Most privatizálhat orosz gyémántbányát

Fotó: RIA Novosti / Aleksandr Utkin

-

Idén eladja a világ legnagyobb gyémántkitermelő cégének 10,9 százalékát az orosz állam. Kell a pénz a kieső olajbevételek miatt.


Vlagyimir Putyin orosz államfő januárban jelentette be, hogy állami részesedést adnak el az olajipari Rosznyefty és Basnyefty cégekben, a VTB bankban, az Alrosa gyémánttermelő, továbbá a Szovkomflot kereskedelmi hajózási cégekben. A befolyt pénzzel a költségvetés lyukait tervezi befoltozni Vlagyimir Putyin.


Az Alrosa a világ legnagyobb gyémánttermelője a kibányászott gyémánt karátja alapján: tavaly 38,3 millió karátnyi gyémántot adtak el. A cég bevétele harminc százalékot esett vissza a korábbiakhoz képest, de még úgy is 3,4 milliárd dollárra rúgott, hogy viszonylag rossz évet zártak. A cég azzal számol, hogy idei gyémánttermelése 37-39 millió karát lesz. A csökkenő termelés ellenére a bevétel várhatóan 3,5 milliárd dollárra nő.

Az Alrosa 44 százaléka állami tulajdonban van, 25 százaléka Jakutföldé, 8 százaléka azé a járásé, ahol a bányák találhatóak, további 23 százalék a tőzsdén forog.