Most mutatkozik be a Veszett Kutya

Fotó: DPA / Aude GUERRUCCI

-

Kétnapos tanácskozást kezdenek a NATO-tagországok védelmi miniszterei szerdán Brüsszelben, amelyen bemutatkozik James Mattis, az új amerikai kormányzat védelmi minisztere, és ismerteti országa elképzeléseit.


Egy neve mellőzését kérő NATO-diplomata arról számolt be, hogy bár a mostani ülésen nem várhatóak igazán jelentős döntések, a találkozó mégis rendkívül fontos az amerikai tengerészgyalogságnál „Veszett Kutya” néven emlegetett Mattis részvétele miatt.

Az amerikai hadsereg egyik legtapasztaltabb stratégájának számító Mattis várhatóan beszámol majd az Egyesült Államok kül- és védelmi politikájának főbb céljairól és pilléreiről, illetve szorgalmazni fogja, hogy a NATO vállaljon nagyobb részt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben, az európai szövetségesek pedig növeljék védelmi költségvetéseiket. Mattis emellett intenzívebb együttműködést szorgalmazhat a katonai szervezet és Oroszország között – közölték atlanti források.

A szerdai ülés helyzetértékeléssel fog kezdődni, a tagállamok képviselői ezt követően a déli fenyegetésekről fognak tárgyalni. A munkavacsorán a transzatlanti kapcsolatokról, valamint a NATO és az EU közötti együttműködés további mélyítésének lehetőségeiről fognak tanácskozni.

Csütörtökön az elrettentés, a kelet-európai szövetségesek védelme, a grúziai helyzet és az orosz kapcsolatok kérdése lesz napirenden.

A magyar kormányt az ülésen – a korábbi tájékoztatással ellentétben – Simicskó István honvédelmi miniszter képviseli.