Most mosták le a Duna-parti cipőkről a 2011-es köpést

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

A jobbikos képviselő egy e-mailben büszkélkedett tettével, a DK-s fiatalok most tisztították le a lábbeliket szivaccsal.


Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője egy négy évvel ezelőtti e-mail tanúsága szerint beleköpött a fővárosi Duna-parton található, a holokauszt áldozatainak emléket állító vascipők egyikébe.


A Jobbik „elítéli és vállalhatatlannak tartja ezt a cselekedetét, de tekintettel arra, hogy egy négy évvel ezelőtti magánlevelezésről van szó, amit a képviselő meg is bánt, a magunk részéről lezártnak is tekintjük az ügyet” – mondta az MTI-nek Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője, aki szerint Kulcsár Gergely „megbánta a tettét, amit hirtelen felindulásból követett el”.

Tegnap Kulcsár vezekelt is négy évvel ezelőtti tette miatt, mivel Vona Gábor pártelnök utasította erre.Csütörtökön a Demokratikus Koalíció ifjúsági tagozata, az Ifjú Demokraták (IDE) pár tagja is elment a Duna-parti emlékműhöz, hogy lemossák. Veres Dávid, az IDE elnökségi tagja úgy nyilatkozott:


küldöttségünk le fogja mosni a cipőkről a gyalázatot, a gyalázat nem a cipőkön van, hanem Kulcsár Gergely jobbikos képviselőn, aki megbecstelenítette ezt az emlékművet. És pártján, ami „lezártnak tekinti az ügyet.”

A teljes nyilatkozatukat itt olvashatják el.


A 2005-ben felavatott Cipők a Duna-parton című alkotás az 1944–1945 fordulóján a nyilaskeresztesek által meggyilkolt zsidóknak és az őket védeni próbálóknak állít emléket a pesti rakparton. Az emlékmű régóta célpontja az antiszemita vandáloknak, tettek már a cipőkbe például disznólábakat is.

Kulcsár köpése az egyik olyan eset az elmúlt időszakban, amiből úgy tűnik, hogy a Jobbik visszatért radikálisabb profiljához. Hogy emiatt közelítette meg az ellenzéki párt a Fideszt a közvélemény-kutatások szerint, vagy más miatt, erről ebben a cikkünkben olvashat.