Most megtudjuk, mennyit szenvedett DiCaprio az Oscarért

Forrás: InterCom

-

A gyártó stúdió kiadott egy ingyenesen elérhető, 44 perces dokumentumfilmet A visszatérő forgatásáról. Persze ez is az Oscar-kampány része, egyben a művészi megalománia és kitartás lenyűgöző dokumentuma.


A visszatérő (kritikánk) forgatása különösen nehéz volt: Alejandro González Iñarritu rendező ragaszkodott hozzá, hogy eredeti helyszíneken, kizárólag természetes fény használatával forgasson a stáb. A filmet Kanadában vették fel az időjárás viszontagságainak kiszolgáltatva, ráadásul egy csomó lóval forgattak, az állatokat pedig finoman szólva nem volt könnyű instruálni.

A dokumentumfilm azonban nemcsak erről szól, hanem arról a munkafolyamatról is, ahogy
Iñarrituék megismerték az amerikai történelemnek ezt a véres, dicstelen és még mindig rengeteg meglepetést tartogató szakaszát, az európai telepesek fokozatos, könyörtelen terjeszkedését nyugat felé.A stáb nemcsak a történelemkönyvekre vagy a DiCaprio által játszott, valóban élt Hugh Glass feljegyzéseire támaszkodhatott, hanem személyes történetekre is: számos indián amatőr színész, aki szerepelt a filmben, a saját családjának történetét is megosztotta Iñarrituval.

Az
Iñarritu narrációjával készült, angol nyelven elérhető A World Unseen leginkább a Fitzcarraldo című Werner Herzog-film forgatásáról szóló dokumentumfilmhez, Az álom hangjához hasonlít. A Fitzcarraldóban Herzog azt kérte színészeitől, húzzanak fel egy 360 tonnás gőzhajót egy dombon a dzsungelben.

A visszatérőt 12 Oscar-díjra jelölték, többek között a legjobb film, rendezés, operatőri munka és főszereplő kategóriájában.