Most megmutatják, milyen kegyetlen tud lenni a NAV

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Nem mindenki ismerheti meg a NAV ügyfélbarát arcát, mondta Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztériumban, miután átadta az új, összevont adó- és vámigazgatóságokat vezető igazgatók kinevezését. A NAV élére került miniszterhelyettes azt mondta, az adóelkerülők most megtudhatják, milyen kegyetlen is tud lenni a hivatal. Ígértek még teljesen új adózási rendet, életpályamodellt és lőfegyverekhez alkatrészeket a revizoroknak.


„Úgy jöttem szabadságra, hogy nem tudtam, januárban hová kell menni, milyen beosztásban kell dolgozni” – panaszolta karácsony másnapján a NAV egyik munkatársa, aki Budapesten, az azóta már megszűnt regionális igazgatóságok egyikén dolgozott, december 31-ig. Az év első munkanapján, január 4-én még mindig nincs új beosztása, új munkaköre, egyedül az íróasztala a régi. „Ha minden kötél szakad, visszamegyek a korábbi munkahelyemre dolgozni” – legyintett, és úgy tűnt, már-már belenyugodott az elkerülhetetlenbe, hogy ismét munkát kell váltania.

Nem ő lenne az egyetlen, aki végül nem bírja cérnával, és felmond, csak azon az igazgatóságon, ahol év végéig ő is dolgozott, decemberben többen is felálltak, és másik munka után néztek, mert elegük lett a bizonytalanságból. A Figyelő egy korábbi cikke szerint havonta átlagosan 100-an adják be a felmondásukat a NAV-nál, az NGM azonban cáfolta, hogy kimagaslóan magas lenne a fluktuáció a hivatalban. A minisztériumban úgy tudják, hogy sokan még magasabb fizetésért sem hagynák el az adóhivatalt.

Tállai András, aki kormánybiztosként vezényelte le a NAV átalakítását és az új rendszerben – gazdasági államtitkári posztja mellett – az adóhivatal vezetője lett, most azt mondta,


tudom, hogy az elmúlt hónapok sok-sok ember számára bizonytalansággal jártak, és vannak, akik a mai napig sem tudják, hogy lesz-e munkájuk. Ezt a bizonytalanságot minél hamarabb le kell zárni és a feladatokra kell koncentrálni.

A miniszterhelyettes a Nemzetgazdasági Minisztériumban beszélt, miután 4 helyettesét, Tamásné Czinege Csillát, Molnár Tamást, Szeleczki Zsuzsanna Juditot és Sors Lászlót, továbbá az új megyei adó- és vámigazgatóságok vezetőit kinevezték.

A félelem, hogy a NAV dolgozói közül esetleg többen elveszíthetik munkájukat, nem alaptalan. Tállai András felettese, Varga Mihály szeptemberben még úgy nyilatkozott, hogy az adóhivatal a jelenlegi 23 ezres létszám helyett a későbbiekben kisebb állománnyal működik majd. Pontos számok az esetleges elbocsátásokról azóta sem ismertek. Tállai András decemberben, a törvény megszavazása utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „ha természetesen csökkenni tud a létszám, nem fogunk mesterségesen csökkenteni”. A VS.hu úgy tudja, hogy továbbra is létszámstop van az adóhivatalban. Varga Mihály, aki nemzetgazdasági miniszterként az új rendszerben felügyeli a hivatalt, az államtitkár-helyettesek és az igazgatók kinevezésekor a következő számokat sorolta: „a korábbi 79 szervezeti egységgel szemben 39-et alakítottunk ki, a főosztályok száma 35-ről 29-re csökkent, a felső vezetők száma 154-ről 79-re”. Azt, hogy ennek értelmében pontosan hány ember veszítette el a munkáját az adóhivatalban, nem tudni.

Tény, hogy a regionális igazgatóságok megszüntetése csak egy része az adóhivatal átalakításának. A 2015. december 9-én rohamtempóban, kivételes és sürgősségi eljárásban elfogadott új, NAV-ról szóló törvény értelmében

  • az adóhivatal központi hivatal lett,
  • felügyelete és irányítása a mindenkori nemzetgazdasági miniszterhez tartozik,
  • vezetése pedig az NGM államtitkárához,
  • a központi és a megyei igazgatóságok maradtak,
  • a másodfokú hatósági feladatok ellátására létrehozták a Fellebbviteli Igazgatóságot.„Egy évet jósolok az új rendszernek, és minden megy tovább a régiben” – mondta a VS.hu-nak egy másik NAV-os forrás. Január 4-től 2800 embernek változott meg a munkája az adóhivatalban, noha közülük többen nem tudják, hogy mire és hogyan.


Egy olyan hivatalban, amely a költségvetési bevételek közel 95%-ért felel, nincs helye a bizonytalanságnak

– mondta Varga Mihály az összevont adó- és vámigazgatóságok új vezetőinek kinevezésekor, majd gyorsan hozzá is tette, „a jövőben sem küldhetünk fakarddal felszerelt NAV-osokat a szervezett bűnözői csoportok ellen, ezért folytatjuk a felszerelésüket”. A miniszter ezzel arra a sajtóhírre reagált, amely szerint a hivatal lőfegyverekhez vesz alkatrészeket, a többi között állítható válltámaszt, lövészszemüveget, fül- és fejvédőket.

Az új vezetők nemcsak azt várják el beosztottjaiktól, hogy ne jöjjenek zavarba, ha például cigarettacsempészek kést vagy pisztolyt rántanak, hanem azt is, hogy legyen gyorsabb és kevesebb az adminisztráció, a bírságolás helyett a segítő együttműködésre helyezzék a hangsúlyt.


Ezt a munkát a jövőben más hozzáállással kell végezni, ezt most úgy hívják, ügyfélbarát

– mutatott irányt kollégáinak Tállai András, hozzátéve, ez nem azt jelenti, hogy az adóelkerülőkkel szemben az eddiginél lazábban kell eljárni a jövőben. „Azok, akik becsületesek, a NAV ügyfélbarát arcával fognak találkozni, akiknek máson jár a fejük (sic!), a NAV kegyetlenségével” – tette hozzá Tállai.

Beszélt arról is, hogy a NAV átalakításának ezzel még nincs vége, június 30-ig kaptak a kormánytól időt arra, hogy szakmailag teljesen megújítsák az adóhivatalt, új adózási rendet vezessenek be, maximálisan kiterjesszék az elektronikus ügyintézést és kidolgozzák a revizorok életpályamodelljét. A minisztériumban meghallották a Miniszterelnökséget vezető Lázár János szavait is, aki korábban azt javasolta, hogy a jövőben adóügyeket lehessen a kormányhivatalokban is intézni. A kinevezési ünnepségen elhangzott, hogy ennek feltételeit még 2016-ban megteremtik.

A miniszterhelyettes addig is arra biztatta a frissen kinevezett igazgatókat, hogy „lássák meg a kihívásokat”, mert „Magyarország egyik legnagyobb közhivatalát fogjuk vezetni”.