Most még nincs meglepetés, maradt az alapkamat

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Az elemzők is erre a döntésre számítottak, az viszont már megosztja őket, hogy a jövőben magasabb vagy alacsonyabb lesz a jegybanki alapkamat.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén változatlanul, 1,35 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot.

Az elemzők körében nem okozott meglepetést a döntés.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte, hogy több tényezőnek is köszönhető, hogy a kamatot hosszabb ideig alacsonyan lehet tartani, így például az Európai Központi Bank monetáris lazításának, a külső sérülékenység csökkenésének, az MNB önfinanszírozási programjának. Szerinte 2017 végére emelkedhet 2 százalékra a jegybanki alapkamat szintje.

Az Erste Banknál úgy vélik, legalább 2017 első negyedévének végéig változatlanul hagyja az alapkamatot a Monetáris Tanács. Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői szerint abban az esetben, ha a várakozásoktól jelentősen elmarad a negyedik negyedéves gazdasági növekedési ütem, „alternatív forgatókönyvként” 2016 második negyedévében újabb kamatcsökkentésbe kezdhet a jegybank.

Az esetleges kamatcsökkentésről Nagy Márton, az MNB alelnöke is beszélt a VS.hu-nak adott interjújában, ahogyan arról is, hogyan szeretné felpörgetni a tőzsdét, amelynek az elnökévé választhatják a héten.