Most már tutira csökkennek az adók

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Nagyon szeretné már Orbán Viktor is, hogy kisebb legyen a társasági, a személyi jövedelemadó és a bérteher.


A bérek határozott emelését szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) konferenciáján. Nem ez az első alkalom, hogy grandiózus béremelésről beszél a kormány: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter rendszeresen felveti a járulékcsökkentés tervét, mellé csatlakozott Lázár János 40 százalékos béremelési javaslattal, s most a miniszterelnök is óhajtotta a béremelést és további tehercsökkentést.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy növekvő béreket csak versenyképes vállalkozások képesek fizetni. Ebből az is következik – magyarázta –, hogy a költségvetés az adórendszeren keresztül egyre kevesebb forrást vonhat ki a gazdaságból. Így tovább kell egyszerűsíteni a társaságiadó-rendszert, a 19 százalékos kulcsot csökkenteni kell; ugyanígy a személyi jövedelemadót is tovább kell mérsékelni; a munkáltatói járulék csökkentése sem kerülhető el, támogatni kell a vállalati szektor kutatási-fejlesztési kiadásainak emelését. Emellett bürokráciacsökkentésre, versenyképesebb munkaerőre és megfelelően versengő bankrendszerre, valamint versenyképes pénzügyi közvetítőrendszerre van szükség – mondta Orbán Viktor.

A társasági adó és az szja kulcsának visszanyesése nem új keletű, az ötletet már évekkel ezelőtt belengette a kormány. Tavaly egészen komolyan vehető ötletelés indult meg az ügyben annak függvényében, hogy a költségvetés elbírja, vagy sem. A jelek szerint nem bírta el, az idei évtől hatályos adótörvényekbe ugyanis egyik sem került bele, sőt a jelenleg az Országgyűlés előtt fekvő, 2017 januárjától hatályos törvénytervezet sem tartalmaz semmi effélét.


Most már aztán tényleg csökkenni fognak az adók


Lassan köztudomású lesz ugyanakkor, hogy addig nincs sok értelme az egyébként nemzetközi összehasonlításban jelenleg is alacsonynak tekinthető társasági és személyi jövedelemadót tovább csökkenteni. Az egyéb terhek tükrében ugyanis indifferens, hogy nagyon alacsony vagy rekord alacsony az adó. A bérteher ugyanis a 15 százalék szja mellett 18,5 százalék munkavállalót terhelő járulékból és 27 százalék munkáltató által fizetendő szociális hozzájárulási adóból áll – plusz szakképzési hozzájárulás és rehabilitációs járulék.

Rendkívül érdekes, miként tervez versenyképes pénzügyi közvetítőrendszert a kormány. A szektort ugyanis rendkívül versenyképtelenné, a szolgáltatásokat pedig drágává teszi a lassacskán kivezetendő bankadó mellett változatlan formában meghagyott pénzügyi tranzakciós illeték. Ezt nem tervezi megszüntetni a kormány, pedig ha van adónem, amely rendkívül drága, erősíti a készpénzhasználatot, ráadásul még korszerűtlen is, az a tranzakciós illeték.