Most már tényleg legyőzte az ebolát a skót nővér szervezete

-

Pauline Cafferkey nővér azután került vissza a londoni Royal Free kórház fertőző betegek számára elkülönített osztályára, hogy egyszer már elvileg kigyógyult az ebolából. Most azt mondják az orvosok, hogy Cafferkey ezúttal tényleg egészséges és nem fertőző.


A skót nővér tavaly Sierra Leonéban fertőződött meg a vérzéses lázat okozó vírussal, decemberben be is került a Royal Free kórház osztályára. Majd kiengedték és hónapokig nem volt semmi baja, de idén október 9-én állapota újra válságossá fordult. Az ebolavírus ugyanis hónapokig képes fennmaradni bizonyos testszövetekben, miközben az immunrendszer többé-kevésbé megakadályozza, hogy kárt tegyen a szemekben vagy a herékben, de a betegség hosszú távú hatásai még nem egészen ismertek.


A kórház csütörtökön bejelentette, hogy haza engedik Cafferkey-t, mert most már tényleg teljesen kigyógyult az ebolából, és nem fertőző – íjra az Independent. A nővér így visszamehet a családjához Skóciába, ezután a további kezeléséről a glasgow-i Queen Elizabeth egyetemi kórház fog gondoskodni.