Most már tényleg elkezdik kifizetni a kórházak adósságát

Forrás: MTI/Balázs Attila

-

Az egyeztetés megkezdődött, így „néhány héten belül” megkezdődhet a kórházi beszállítói 30 napnál régebbi követeléseinek kifizetése, mondta az egészségügyért felelős államtitkár az M1 reggeli műsorában. Az eredeti ígéret április 1. volt.


A kórházak adósságállomány a Magyar Államkincstár adatai szerint februárra az egyetemi klinikák nélkül is csaknem 58 milliárd forint volt, és a beszállítók szerint minden nap csaknem 150 millió forinttal emelkedett azóta is, illetve emelkedik. Áprilisra a tartozás 90 milliárd forintra duzzadt.

Megkezdődött az adósságok nyilvántartásának egyeztetése a beszállítók és a kórházak között, a legnagyobb hitelezőkkel pedig már meg is állapodott a fenntartó. Így néhány héten belül megkezdődhet a harminc napnál régebben lejárt követelések kifizetése, mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár az M1 reggeli műsorában.

Az államtitkár még februárban azt jelentette be, hogy április 1-ével veszi át a kórházak teljes adósságállományát a kórházak működtetését és fenntartását ellátó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) utódja, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), és megkezdi a tartozások kifizetését.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) április 15-én már Orbán Viktortól kért segítséget, mivel sem az adósságrendezés, sem a tárgyalások nem kezdődtek el. A miniszterelnök ez után felkérte az emberi erőforrások miniszterét és a nemzetgazdasági minisztert, hogy ennek a hétnek az elejére dolgozzák ki a kormányhatározatot, amely révén az egészségügyért felelős államtitkár számára lehetővé válik, hogy a lehető leghamarabb megkezdje az egyeztetéseket.Az adósságrendezésre tervezett 60 milliárd forint elméletben már tavaly óta megvan a költségvetésben, de csak két nappal ezelőtt, április 20-án jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely technikailag a Miniszterelnökség adósságrendezésre szánt tartalékából az Emmihez csoportosítja a pénzt.

Bár decemberben már kaptak az intézmények pénzt tartozásuk csökkentésére, ám ez nem volt elegendő, és februárban nagyobb volt az összesített adósság, mint a tavalyi évben bármikor. Ekkora mértékű egyszeri segítséget korábban még soha nem adott a költségvetés a kórházaknak. A kifizetések ütemezéséről külön tárgyalások után döntenek.

A 60 milliárdról már egy tavaly novemberi interjúban is szó volt, amikor Zombor Gábor azt mondta, hogy a Miniszterelnökség fejezetében szereplő 60 milliárd forintos tartozásrendezési előirányzat akár teljes egészében is szolgálhatja az egészségügyi intézmények konszolidációját. Ugyanakkor azt is mondta, hogy „tárgyalni fogunk a beszállítókkal arról, milyen ütemezésben és hogyan történjen meg az adósság törlesztése”, és elképzelhetőnek tartott a jelenleginél hosszabb távú keretmegállapodásokat is.