Most már papír is van róla: kampányban mindenki azt mondhat, amit akar

Fotó: Facebook/Fenyvesi Zoltán / Burger Barna

-

A Nemzeti Választási Bizottság határozata szerint a választás előtti ígéretek valóságtartalma nem bizonyítható, úgyhogy a kampánytevékenység nem alkalmas a választópolgárok megtévesztésére.


A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a Fidesz-KDNP tapolcai kampányígéreteit kifogásoló beadványt, arra hivatkozva, hogy a választási kampányban elhangzó ígéretek a véleménynyilvánítás szabadságába tartoznak.

A kifogást egy magánszemély nyújtotta be március 27-én a helyi választási bizottsághoz. A kormánypártok és jelöltjük, Fenyvesi Zoltán kampánytevékenységét sérelmezte, és arra hivatkozott, hogy a kampányban a Fidesz-KDNP kormányzati pozícióját kihasználva vesznek részt, torzítva ezzel a kampányt, és csökkentve más jelöltek és pártok esélyegyenlőségét.

Kifogásában a Fidelitas, valamint Fenyvesi Zoltán jelölt közleményére, internetes cikkekre és videókra hivatkozott. A panasszal a következő történt:

  1. A helyi választási bizottság március 31-én érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mert a kifogástevő nem a sérelmezett kampánytevékenységtől számított három napon belül nyújtotta be a kifogását.
  2. Ez ellen a panaszos fellebbezett az NVB-hez.
  3. Az NVB megállapította, hogy több közlemény, cikk és videó kapcsán a panasz valóban elkésett, de három cikknél nem. Ezért az eredeti határozatot megváltoztatta, a kifogást elbírálta, majd elutasította.

Az NVB szerint a kampánytevékenység, a kampány során tett választási ígéret olyan, a véleménynyilvánítás szabadságába tartozó megnyilvánulás, amely alkotmányos védelmet élvez, és amelyek valóságtartalma és megvalósulása semmilyen módon nem bizonyítható, illetve igazolható. Mindezek miatt


a kampánytevékenység nem alkalmas a választópolgárok megtévesztésére,

a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőséget sem sérti, így az NVB elutasította a kifogást.

A határozat ellen a Kúriához lehet fordulni bírósági felülvizsgálatért.