Most már biztosra ígérik: tavasszal lesz 2016-os költségvetés

-

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a tervezetet április végéig benyújtják, a képviselők pedig még a tavaszi ülésszakon meg is szavazhatják. A szokatlanul korai időpontot a tervezhetőséggel és a kiszámíthatósággal indokolják.


A kormány a tervek szerint április végéig benyújtja a 2016-os költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. A megszokottnál korábbi időpont elősegíti a közpénzügyi tervezhetőséget és kiszámíthatóságot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca tudatta azt is: a parlament a tavaszi ülésszakon elfogadhatja a jövő évi büdzsét.

Orbán Viktor miniszterelnök március 9-én, a rendkívüli nagyköveti értekezleten jelentette be, hogy a tervek szerint a parlament tavaszi ülésszakának végéig elkészül a jövő évi költségvetés.

Az NGM az MTI érdeklődésére közölte, hogy a tárcánál már elkezdődött a jövő évi költségvetés tervezése. Az előrehozott határidőben ugyanúgy érvényesülnek az eljárási garanciák, ahogyan eddig, tehát a törvényjavaslatot a benyújtás előtt a Költségvetési Tanács fogja véleményezni. Az Állami Számvevőszéknek is lehetősége lesz a törvényben foglalt feladatát elvégezni - írták.

Az NGM emlékeztetett: Magyarország áprilisban nyújtja be az Európai Bizottságnak a konvergenciaprogramot. Ennek megfelelően a költségvetési tervezéssel összhangban zajlik a konvergenciaprogram tervezése, és ez biztosítja a két dokumentum összhangját.

Közölték: a költségvetés tervezése a kormány politikájának megfelelően a stabilitásra, az államadósság csökkenő pályán tartására, az alacsony államháztartási hiányra, egyúttal bővülő foglalkoztatásra és gazdasági teljesítményre épül.