A kalapos terroristát is elkapták a rendőrök

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

A párizsi és a brüsszeli merényletekhez is köze lehetett. Rendőrkézre került a brüsszeli robbantások mindkét életben maradt résztvevője.


A belga szövetségi ügyészség négy embert terrorizmussal gyanúsít abból a hatból, akit pénteken fogtak el egy rendőrségi akciósorozatban. Egyikük az a férfi, akit a brüsszeli repülőtéren láttak a márciusi merénylet elkövetőivel, nem sokkal a robbantások előtt.Az ügyészség délutáni tájékoztatása szerint az elfogottak egyike, Mohamed Abrini az a "kalapos férfi", aki a két öngyilkos merénylővel együtt látható azon a biztonsági kamerafelvételen, amely március 22-én a brüsszeli Zaventem repülőtéren készült, nem sokkal a robbantások előtt. Egy ügyészségi szóvivő közölte, hogy Abrini elismerte, ő látható a felvételen.Abrini volt a harmadik, aki március 18-án Ibrahim el-Bakraoui és Najim Laachraoui mellett sétált a brüsszeli repülőtéren. Nála volt a legnagyobb hatású robbanóanyaggal megrakott csomag, de ő nem robbantotta fel magát. Ezt később a rendőrség kontrollált körülmények között semmisítette meg. Az brüsszeli elkövetőkről ebben a cikkünkben írtunk.

Abrini a gyanú szerint a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak a bűntársa. "Egy terrorcsoport tevékenységében és terrorista gyilkosságokban való részvétellel vádolják" - áll a szövetségi ügyészség közleményében.

Szintén terrorizmussal gyanúsítanak egy Osama K. nevű férfit, akit a helyi média a svéd állampolgárságú Osama Krayemként azonosított. Őt a Maelbeek metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraoui társaságában látták a merénylet előtt.

A szombati tájékoztatás szerint két ruandai állampolgárságú férfit is őrizetben tartanak, míg a pénteken Mohamed Abrini társaságában elfogott két másik embert kikérdezés után szabadon engedték.