Most már biztos, hogy összefügg a párizsi és a brüsszeli terrortámadás

-


A belga szövetségi főügyész bejelentette: bizonyíték van arra, hogy a keddi brüsszeli terrortámadás elkövetői között lévő testvérpár kapcsolatban volt a párizsi öngyilkos merénylőkkel.

Frédéric Van Leeuw tájékoztatása szerint az el-Bakraoui testvérpár fiatalabb tagja, Khalid – aki a brüsszeli Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát egy szerelvényben – Ibrahim Maaroufi álnéven lakást bérelt a dél-belgiumi Charleroi-ban, ahol a szélsőséges iszlamista csoport tagjai laktak. Köztük olyanok is, akik Párizsban elkövették a 130 áldozattal járó öngyilkos merényletsorozatot. Ez a charleroi-i lakás volt az a hely, ahol a párizsi merényletekhez használt robbanószerkezeteket készítették.

A belga rendőrség tavaly december 9-én átkutatta a lakást, ami után európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki el-Bakraoui ellen. Fotója és személyleírása megjelent az Interpol honlapján is – tájékoztatott Frédéric Van Leeuw.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett merényleteknek a legutóbbi információk szerint 31 halottja és 260 sebesültje van, utóbbiak között – külügyi közlés szerint – két magyar van.