Most már biztos, hogy ezentúl nem választhat gázszolgáltatót

Fotó: MTI/Oláh Tibor / MTI/Oláh Tibor

-

Jövő októbertől már minden háztartás csak az állami Főgáz ügyfele lehet.


Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. irányítása alatt álló Főgáz ajánlatát találta alkalmasnak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), így a jövőben ez a társaság láthatja el a lakossági gázszolgáltatási piacról kivonuló Tigáz ügyfeleit is. A Tigáz mintegy 1,2 millió fogyasztója 2016. október 1-jéig kerül át a Főgázhoz, amely így a jövő év végére már 3,3 millió ügyfelet lát el gázzal, és ezzel a teljes magyar lakosság földgázszolgáltatójává válik.

Augusztustól immár a Főgáz Zrt. látja el a Magyar Telekom egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági földgázfelhasználóit, ezzel közel 60 ezer fogyasztó került át sikeresen a nemzeti közmű-szolgáltatási rendszerbe.

2016 végére a Főgáz lesz az ország egyetlen egyetemes földgázszolgáltatója, a MEKH döntése értelmében a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő társaság veszi át:

  • az E.ON Energiaszolgáltató Kft. több mint 600 ezer ügyfelét legkésőbb 2016. január 1-jétől,
  • a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 750 ezret meghaladó fogyasztóját legkésőbb 2016. július 1-jétől,
  • a Tigáz Zrt. mintegy 1,2 millió földgázfelhasználóját legkésőbb 2016. október 1-jétől.

Ezzel párhuzamosan megkezdődött az állami áramszolgáltatás kialakítása is. Mint Horváth Péter, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója nyilatkozta, előrehaladott tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy a jövő év elején a nemzeti közműszolgáltatás keretében már villamosenergia-szolgáltatást is igénybe vehessenek a fogyasztók.

A rezsicsökkentés bevezetése óta a döntően külföldi tulajdonban lévő közműszolgáltatók veszteségessé váltak, miközben a fogyasztók az elmúlt években több 10 milliárd forint tartozást halmoztak fel, és ez csak csekély mértékben apadt az alacsonyabb tarifáknak köszönhetően. A kormány most azt ígéri, hogy a hatékonyabb gazdálkodásnak köszönhetően az állami közműszolgáltató nemcsak nyereséges lesz, de a profitot újabb rezsicsökkentésre fogja fordítani.