Magyarország most akkor jobban vagy rosszabbul teljesít?

-

A Világbank versenyképességi rangsorában Magyarország több mint tíz helyet javított. Igaz, más lett a módszertan, egy másik rangsor szerint pedig rontottunk.


A Világbank a 2016-os Doing Business című kiadványa összeállítása során új, átdolgozott módszertant alkalmazott, ennek alapján Magyarország a 42. helyre került, besorolása több mint tíz helyezéssel javult. (a 2015-ös listán az 54. helyen szerepelt) Mindez az NGM megítélése szerint az ország versenyképességét, gazdasági teljesítményét a korábbihoz képest sokkal reálisabban fejezi ki.


A Világbank kiadványa éves rendszerességgel 189 ország versenyképességi mutatóit hasonlítja össze, leginkább a szabályozási környezetre fókuszálva, nem az amúgy is ismert, például növekedési és adósságmutatókra.

Az NGM a közleményben kifejti, hogy a lista összeállításához a korábbi években alkalmazott módszertant számos tagország, köztük Magyarország részéről is több kritika érte, egyebek közt az egyes országok gazdasági teljesítményének méréséhez alapul szolgáló indikátorok tartalmát illetően. A Világbank a tagországokkal folytatott mintegy kétéves párbeszéd tapasztalatai alapján és többek között a magyar észrevételek figyelembevételével módosította és az idei évben először alkalmazta az országok versenyképességi rangsorának összeállításához szolgáló megújított indikátorokat.

Hozzátették, hogy a Világbank által összeállított versenyképességi rangsort a nemzetközi gazdasági és pénzügyi élet minden szereplője, a potenciális befektetők rendszeresen figyelemmel kísérik, így fontos gyakorlati jelentősége is van.

A megváltozott módszertan miatt viszont a mostani jelentést a tavalyi helyett jóval érdemesebb lesz jövőre, a következővel összehasonlítani.Ezzel szemben a szeptember végén megjelent Világgazdasági Fórum (World Economic Forum - WEF) legfrissebb versenyképességi rangsora szerint, 3 helyet rontva, Magyarország a 63. helyet foglalja el, ezzel a 28 tagú Európai Unió 24. legversenyképesebb országa Ciprus, Szlovákia, Horvátország és Görögország előtt.