Most láthatjuk csak, milyen gyenge az európai terrorelhárítás

Forrás: BELGIAN FEDERAL POLICE

-

Egy héttel a brüsszeli terrortámadások után két szökésben lévő gyanúsítottnak még a személyazonosságát sem sikerült megállapítani, pedig belga állampolgárok lehettek, és a biztonsági kamerák a metróban és a reptéren is felvételeket készítettek róluk. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint ez is az európai terrorelhárítás gyengeségét mutatja: a terroristák már régen globális módon szervezik magukat, ami ellen az EU országai egyenként, az információkat sokszor egymás elől visszatartva próbálnak védekezni.


A teljes zavart mutatja, hogy az elmúlt napokban sorozatosan egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg a brüsszeli terroristák kilétéről. Akiről egy ideig úgy tudtuk, hogy bujkál, arról kiderült, hogy a metróban robbantotta fel magát. Úgy tűnt, megvan a két reptéri öngyilkos merénylő mellett sétáló titokzatos, fehér kabátos ember, de hétfőn róla is kiderült, hogy szökésben van, és még nevét sem ismerik.

Foglaljuk össze röviden, mit tudunk az elkövetőkről, és mit nem.


1. A kalapos, fehér kabátos férfi

A reptéri biztonsági kamera felvételén látható fehér kabátos, kalapos férfi volt az, aki nem robbantotta fel magát a brüsszeli repülőtéren. Elmenekült, de otthagyta a csomagját. Az ő bőröndjében találták meg később a legnagyobb hatású robbanóanyagot, amit később a rendőrség kontrollált körülmények között semmisített meg. A reptéri kamera képén látszik, hogy míg a két másik terrorista kezén fekete kesztyű van, ő nem visel ilyet. A feltételezések szerint a kesztyűkben lehetett a detonátor. A belga hatóságok szerint elképzelhető, hogy a fehér kabátos férfi feladata csak a két öngyilkos merénylő támogatása és "célra vezetése" volt. A férfi személyazonossága nem ismert. Ezért is tehette közzé hétfőn a belga rendőrség a reptéri biztonsági kamera által készített videofelvételt, hátha a mozgása alapján felismeri valaki.2. Ibrahim el-Bakraoui

A 29 éves Ibrahim el-Bakraoui felrobbantotta magát a reptéren. Szülei Marokkóból vándoroltak be Belgiumba, Ibrahim már Brüsszelben született. Köztörvényes bűnöző volt. 2010 októberében kilenc év börtönre ítélték, miután kirabolt egy pénzváltót, majd egy rendőrt Kalasnyikovból leadott lövésekkel sebesített meg. 2014-ben feltételes szabadlábra került, és eltűnt a hatóságok látóköréből. A merénylet előtt egy felújítás alatt álló házban húzta meg magát társaival. Feltehetően ő bújtatta a párizsi merénylet egyetlen életben maradt résztvevőjét, Salah Abdeslamot. A reptéri robbantás után a számítógépén egy üzenetet találtak. Ebben arról beszélt, hogy mindenhol keresik, nincs biztonságban, és nem akar börtönbe kerülni.3. Najim Laachraoui

Marokkóban született, de Brüsszelben nőtt fel. A 24 éves férfi volt a másik, aki felrobbantotta magát a brüsszeli repülőtéren. Ő lehetett a brüsszeli terrorista sejt bombaszakértője. Már a tavaly novemberi terrortámadások miatt is keresték a hatóságok, a DNS-ét ugyanis megtalálták a párizsi merényletekben használt robbanószereken, és a terrorakció utáni házkutatások során. 2013 körül radikalizálódott, ekkor utazott el Szíriába is.


Tavaly ősszel a menekülthullámot kihasználva Magyarországon keresztül érkezhetett vissza Belgiumba. Ő lehetett az egyik azoknak, akiket Salah Abdeslam felvett a budapesti Keleti pályaudvarnál, majd autóval vitte Brüsszelbe. Később segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését. Testvére, Mourad Laachraoui azt mondta róla: vidám fiú volt, szeretett olvasni és focizni, de miután iszlamista lett, a család elveszítette vele a kapcsolatot.4. Khalid el-Bakraoui

Ő Ibrahim el-Bakraoui testvére, aki a Maalbeek nevű brüsszeli metróállomáson robbantotta fel magát. Az ujjlenyomata alapján sikerült azonosítani. Khalid is bűnözőként kezdte, akárcsak a testvére. 2009-ben részt vett egy bankrablásban: elraboltak egy banki alkalmazottat, akit arra kényszerítettek, hogy a munkahelyén kapcsolja ki a riasztót. Két héttel később ellopott egy autót. Amikor elkapták, kiderült, hogy egy raktárban több lopott autót is tartott.

Bár egy ideig vizsgálati fogságban volt, de később szabadlábra került. 2011-ben egy Kalasnyikovot találtak nála, így a korábbi bűncselekményekkel együtt öt év börtönre ítélték. 2015-ben feltételes szabadlábra került, de ősszel már nem jelentkezett a pártfogói felügyelőjénél, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene. Később ő bérelhette azt a lakás Brüsszel Forest nevű városrészében, ahol Salah Abdeslam rejtekhelyét felfedezték.


Khalid El Bakraoui, Belgium, Brüsszel terrortámadás, elkövető,


5. Ismeretlen, Khalid el-Bakraoui segítője

A legutóbbi hírek szerint a brüsszeli metrórobbantásnál Khalid el-Bakraouinak is lehetett egy segítője is. A biztonsági kamerák rögzítették, ahogy Khalid mellett egy nagy táskát cipelő, ismeretlen férfi is volt nem sokkal a robbantás előtt. Róla sem tudni semmit.


Sikerek és kudarcok

Miután bebizonyosodott, hogy a 140 ember halálával járó párizsi merényletek szálai Brüsszelbe vezetnek, az európai terrorhárítás nagy erőkkel próbálja felgöngyölíteni a hálózatot. Ezt néhány siker és néhány melléfogás kíséri.

Március 15., Belgium
A brüsszeli Forest negyedben tartott razzia közben valaki tüzet nyitott a rendőrökre, ketten pedig a háztetőkön menekültek el. A rendőrökre tüzelő férfit lelőtték. Ő volt a 35 éves Mohamed Belkaïd (aki a Samir Bouzid nevet is használta). Ő lehetett az egyike azoknak, akiket Salah Abdeslam tavaly október elején a budapesti Keleti pályaudvar környékén vett fel és vitt Brüsszelbe.

Március 18., Belgium
A nagy fogás, Brüsszelben sikerült élve elfogni Salah Abdeslamot, a párizsi merényletek egyetlen terrorista túlélőjét, aki a francia fővárosban nem robbantotta fel magát. Négy hónapig tudott bujkálni az európai unió fővárosában. Abdeslam lehetett az európai terrorsejt logisztikusa. Bérelt autókon utazott keresztül-kasul Európában, és hozta-vitte a terrorcselekményekben részt vevő embereket. Abdeslammal együtt elfogták Monir Ahmed Al Hadj-t is.

Március 24., Belgium
Letartóztatták Fayçal Cheffou-t, akiről egy ideig azt tartották, hogy ő volt a harmadik reptéri merénylő, aki elmenekült. Ez azonban nem igazolódott, sőt Fayçal Cheffou ellen más terhelő bizonyítékot sem találtak, ezért március 28-án szabadon engedték. Cheffou elvileg szabadúszó újságíróként dolgozott, de előélete nem makulátlan. 2013-ban molenbeeki lakásában fegyvereket és lopott rendőregyenruhákat találtak. 2014-ben önjelölt riporterként a kiutasításra váró bevándorlóknak kialakított fogdáról készített anyagot azt kifogásolva, hogy az ott lévő muszlimok a ramadán idején nem kapnak a vallási előírásoknak megfelelő ételt. Faycalt több ízben figyelmeztette a rendőrség amiatt is, hogy Brüsszelben megpróbált embereket toborozni az Iszlám Államnak.

Március 24., Németország
Egy Samir E. nevű embernél tartottak házkutatást egy düsseldorfi lakásban.Egyelőre semmilyen terhelő bizonyítékot nem találtak, de amíg számítógépét elemzik, vizsgálati fogságban marad. Samir E. tagja volt az észak-Rajna-vesztfáliai szalafista-dzsihádista mozgalomnak. 2015 nyarán a török hatóságok fogták el, amikor Szíriába akart menni. A Németországban őrizetbe vett másik gyanúsítottal lukra futottak a hatóságok. Az ő telefonján ugyanis szerepelt egy SMS egy Khalid Al-Bakroui nevű embernek. Kiderült azonban, hogy az nem azonos a brüsszeli robbantóval, csak névazonosságról volt szó.

Március 24., Franciaország
Párizsban elfogtak egy Reda Kriket nevű embert, aki terrortámadásra készült, és a tervezés a hatóságok szerint meglehetősen előrehaladott fázisban volt. A férfi kapcsolatban állt Abdelhamid Abaaouddal, a párizsi merényletek fő szervezőjével.

Március 25., Hollandia
Rotterdamban elkapták Reda Kriket társát.

Március 25., Olaszország
A dél-olaszországi Bellizzi városkában vettek őrizetbe a Djamal Eddine Ouali nevű algériai férfit. Ő lehetett az, aki útleveleket hamisított a párizsi és a brüsszeli merénylőknek.

Március 27., Belgium
Vasárnap Brüsszelben kilenc embert fogtak el. Közülük azonban csak hármat helyeztek előzetes letartóztatásba terrorszercselekményben való részvétel gyanújával, de a belga államügyészség szerint ezek sincsenek összefüggésben a brüsszeli támadásokkal.

gyenge az európai terrorelhárítás

Mostanra kiderült, hogy a belga és a francia terrorelhárításnak jóval nagyobb hálózattal van dolga, mint eddig gondolták, mondta a VS.hu-nak Tálas Péter, biztonságpolitikai szakértő. Tálas szerint az, hogy egy héttel a merényletek után még az elkövetők egy részének személyazonosságát sem ismerik, megint az európai terrorelhárítás gyengeségére mutat rá.

A szakértő szerint most bizonyosodik be, hogy az európai elhárítás mennyivel rosszabb az amerikainál. Míg az európaiak legtöbbször követő üzemmódban működnek, az amerikai terrorelhárításnak néha több információja van még az itteni terrorsejtekről is, mint az európaiaknak.


Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának dékánja, biztonságpolitikain szakértő

Tálas Péter


Az európai terrorelhárítás egyik gyengesége az, mondta Tálas Péter, hogy minden ország egyénileg próbálja leküzdeni a láthatóan régóta globalizálódott terrorizmust. Súlyos szakemberhiánnyal és szerkezeti problémákkal küzd a belga rendőrség és terrorelhárítás is. Kiderült például, hogy Salah Abdeslam brüsszeli rejtekhelyét már három héttel a párizsi merénylet után jelentette egy rendőr, mégsem történt semmi. A különböző országok szolgálatai sokszor visszatartják az információkat egymás elől. Még az EU öt legfenyegetettebb öt országának sincs hírszerzési együttműködése. Nincs közös uniós adatbázis, ami egyesítené az információkat. Tálas Péter szerint szükség lenne egy közös, uniós terrorelhárító szolgálatra. Ezzel több pénz jutna erre a területre, és a mostaninál sokkal hatékonyabb lenne a védekezés.


Brüsszel, lövöldözés