Most kiderül, mit ér a kerítés a déli határon

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Februárban annyi menekült lépte át a magyar határt, mint az azt megelőző három és fél hónapban összesen. A megkérdezett szakértő szerint a tendencia folytatódhat. Brit lapok egyenesen a kerítés bukásáról cikkeznek.


Látványosan megugrott az utóbbi pár napban az országba érkező menekültek száma. Ebben az évben az eddigi legtöbb, 237 főt vasárnap kapták el, péntektől vasárnapig pedig összesen 501-et. Ez persze nem a kerítés előtti napi ezres nagyságrendhez képest sok, hanem ahhoz, hogy a kerítés felépítése, azaz tavaly ősz óta január végéig összesen 1500 migránst fogott el a rendőrség.

Idén az eddigi legnagyobb csoport 80 fős volt, az összes elfogott közül pedig 74 főt gyanúsítottak a határzár megrongálásával.Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint egyértelműen azért ugrott meg most ez a szám, mert a legtöbb országból érkező migráns az országok többségén már nem mehet „csak úgy” át, ha elindul Görögországból. Emiatt újra nő az embercsempészek iránti kereslet, akik részben a szerb-magyar határt használják. Ráadásul a helyzet változása miatt még jobb üzletet is köthetnek a migránsokkal, akik így még több kockázatot kényszerülnek vállalni.

Emellett azért is választják a magyar határt, mert a jobban szabályozott útvonalakat el kell kerülniük. Pardavi Márta hangsúlyozta, hogy ők már a határzár felmerülésekor is arra figyelmeztettek,


az csak egy illúzió, hogy így meg lehet állítani a migránsokat, igazából nem jelent megoldást.

a földrajz ellenünk van

Szerinte könnyen lehet, hogy az embercsempészek majd új útvonalakat fognak keresni, de óriási variációra nincs lehetőség, mert egyrészt az olcsóbb megoldásokat választják, másrészt a földrajzi adottságok (folyók, hegyek) szűkítik be a palettát.

Emiatt kevesen választják például Bulgária után Romániát, hiszen a két országot szinte a teljes határszakaszon elválasztja egymástól a Duna, vagy a fekete-tengeri útvonalat Törökországból Romániába, mert az drága lenne – véli a szakértő.

A Helsinki Bizottság társelnöke szerint ha minden egyéb változatlan marad, akkor tovább fog növekedni a magyar határt választó menekültek száma. Azonban sok múlik azon is, hogy a görög hatóságok bevezetnek-e új intézkedéseket, és ha igen, akkor miket.

Az Országos Rendőr-főkapitányság lapunknak elküldött válaszában szintán az áll, hogy „számolni kell azzal, hogy a nyugat-balkáni útvonalon érkezők száma nőni fog. Arra, hogy ez a magyar–szerb határszakaszt hogyan érinti nehéz pontos választ adni, mivel a változás iránya és mértéke függ az érkezők számától, állampolgársági összetételétől, továbbá az útvonalon található államok bevezetett intézkedéseitől is.”


mindenki érzékeli

Nemcsak a rendőrségnek, hanem a szegedi ügyészségnek és bíróságnak is több feladata lett. A migrációs válsághelyzet tavaly szeptemberi kihirdetése óta péntekig 1325 elkövetővel szemben határzár tiltott átlépésének bűntette, három esetében határzár megrongálásának bűntette miatt kezdeményeztek gyorsított bírósági eljárást. Ebből az 1325 esetből 155 a múlt hétre esett.

Az abcúgon megjelent riport Csongrád megyében és Szerbiában járt utána a helyzetnek, azon a területen, amelyet a rendőrség szerint is a legtöbben használnak. Nyolc koszovóival találkoztak, akiket előző szombatról vasárnapra virradóra fogtak el a magyar rendőrök Csongrád megyében. Pár napra rá már a bíróság előtt álltak, ahol arról beszéltek, hogy nem ők vágták át a kerítést, hanem egy embercsempész, akit fejenként 50 euróért béreltek fel. A vallomások alapján még arra is figyeltek, hogy a migránsok a szögesdrótot se érintsék, hanem az embercsempészek húzzák fel, hogy ők átbújhassanak alatta. A határzár megrongálása ugyanis akár öt év szabadságvesztéssel is büntethető, míg a szimpla átlépés csak hárommal.

A lap szerint a határ mindkét oldalán lakók is azt tapasztalják, hogy az utóbbi időben „sűrűsödnek” a menekültek, és ismét egyre többet látnak belőlük. A határon még most is több száz magyar rendőr és katona állomásozik, ugyanis a kormány még mindig nem oldotta fel a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. A szerb rendőrök sem olyan elnézőek már, mióta a határzár életbe lépett, így a menekültek előlük is próbálnak elbújni.

Az MTI arról tudósított, hogy Mórahalom közelében a rendőrök drónokat, helikoptereket és hőkamerákat is bevetnek, utóbbiakkal akár több kilométeres mélységben is felfedezhető, ha valakik a zöldhatár felé tartanak. Az MTI riportere a szerb oldalon egy húszfős – magukat pakisztáninak mondó – csoportot is látott, akiket a rendőrség is észrevett. A főleg fiatalokból álló társaság a kerítés mellett kezdett el sétálni a vajdasági oldalon , a rendőrök követték őket a magyar oldalon, és ez így ment több kilométeren keresztül, amikor is a fiatalok végül visszamentek Horgos irányába.


Horgos


A britek szerint elbukott a kerítés

A BBC és a Daily Mail is arról írt a hétvégén, hogy a migránsok növekvő száma azt mutatja, a magyar kerítés elbukott. Mindkét lap arról számolt be, hogy az elsősorban Marokkóból, Pakisztánból és Iránból érkező gazdasági bevándorlók sértik meg a határzárat, éppen azok, akiknek az utóbbi időben megnehezítették a Nyugat-Európába utazásukat. A görög-macedón határt már csak a szírek és az irakiak léphetik át, és a hétvégén Ausztria is szigorított a szabályain: eszerint 80 menedékkérőt fogadnak be és további 3200 menekült utazhat át az országon.

Az egyébként menekült- és bevándorlóellenes hozzáállású brit Daily Mail szerint a tanulság az, hogy még azokban az országokban is nehéz a menekültválsággal megküzdeni, amelyekben komoly védelmet állítottak fel a migránsok ellen.