Most kiderül, hogy valóban akkora istenek-e a profi bokszolók

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Szántó Imre szerint azzal, hogy a profik is indulhatnak az olimpián, megszűnhet az amatőr ökölvívás. A mesteredző úgy gondolja, hogy komoly veszélybe sodorhatják a bokszolókat az új szabályok, de kiengedték a szellemet a palackból, és már nem lehet megállítani.


„Ez még csak egy javaslat, amit a végrehajtó bizottságnak és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is el kell majd fogadnia. Egyébként pedig nehezen tudom elképzelni, hogy a jól fizetett profi bokszolók ingyen eljöjjenek a játékokra és kockáztassák, hogy egy amatőrtől kikapnak” – reagált az MTI-nek Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke azok után, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) manchesteri ülésén megszavazták, hogy a profi világszervezetek (WBA, WBO, IBF, WBC) által rendezett mérkőzéseken résztvevő bokszolók is szerepeljenek az olimpián.


Csötönyi nem tudja elképzelni a profikat az olimpián


A WBC elnöke, Mauricio Sulaiman élesen bírálta az ötletet, szerinte veszélyes lenne a tapasztalt hivatásos bokszolókat az amatőrök mezőnyében indítani, és hozzátette, hogy a nemzetközi szövetség elérte a mélypontját, mert fogalma sincs arról, mit jelent és mit képvisel valójában az ökölvívás.

„Azzal, hogy a fejvédő nélküli amatőröket szembeállítaná a profikkal, az AIBA megmutatta, hogy a sportolók testi épsége és a sportszerűség sem érdekli. A fiatalok megérdemlik, hogy élhessenek az amatőr ökölvívás lehetőségeivel" - magyarázta Mauricio Sulaiman.


Sulaiman félti az amatőr bokszolókat


Az amerikai amatőr ökölvívók szövetségének (USA Boxing) ügyvezetője, Mike Martino ugyanakkor kevés esélyt lát a profik indulására az idei játékokon. Szerinte a sérülésveszély és az anyagi ráfordítások is a részvételük ellen szólnak, miként az is, hogy néhány nap alatt több mérkőzésen is a kötelek közé kellene lépniük.

Ezeket a kérdéseket jártuk körbe Szántó Imrével, a bokszsport Öcsi bácsijával, aki hat olimpiára vitte eddig tanítványait, közülük többen profi bokszolók lettek, így nála autentikusabb magyar talán nincs a kérdésben.


Leszögezem, hogy én a dolog ellen vagyok, de az idővel nem lehet szembemenni

– kezdte a VS.hu-nak a 73 éves szakember. Szerinte mióta a tajvani Vu Csing Kuo átvette a nemzetközi szövetség vezetését, azóta folyamatosan olyan döntéseket hozott, amelynek egyenes következménye volt az, hogy rövidesen profikat láthatunk az olimpián.


Vu Csing Kuónak köszönhetőek a radikális változások


Ilyen volt például az, hogy levetették a fejvédőt, de Szántó Imre szerint gyökeresen megváltozott a teljes amatőr ökölvívás. „A bírói felfogás is drámai fordulatot vett, mert olyan szabálytalanságokat és olyan ütéseket engednek el, amelyeket látva a jóérzésű emberek elfordulnak. A pontozási rendszer is teljesen más lett, a korhatárt is kitolták 40 évre, amely hatalmas veszélyeket hord magában, szerintem 30 évnél idősebbeknek nem szabadna bokszolniuk az olimpián.


Amíg például a Forma–1-ben az egyre komolyabb biztonsági rendszerek kiépítésén dolgoznak, addig nálunk eltörlik a fejvédő használatát.

Nem véletlen, hogy ez akkora felháborodást váltott ki az orvosokból. Korábban a meccsek egy-két százaléka ért véget idő előtt az amatőr ökölvívásban, most 20-30 százalék sérülés, technikai KO vagy KO miatt fejeződik be.”


Kovács László; Káté Gyula; Szántó Imre

Lekerültek a fejvédők


Az új szabályok értelmében minden menetben megengedett két rászámolás az amatőröknél is, a harmadik után a vezetőbíró kötelezően beszünteti a meccset, ha egy menetet belül történt, de egy meccsen akár ötször-hatszor is rászámolhatnak egy bokszolóra.

Szántó Imre veszélyes sportágnak tartja az ökölvívást, és szerinte éppen ezért csínján kell bánni a szabálymódosításokkal is. Kitért arra, hogy az 50-es, 60-as években 15 menetes küzdelmekben döntötték el a profik a címmeccseket, a kor ökölvívását számos haláleset jellemezte, és több bokszoló maradandó testi vagy agyi károsodást szenvedett, ezért is csökkentették 12 menetesre a címmeccseket.


Éppen ezért nagyon fontos, hogy az amatőr szakmának fel kell nőnie a gyors változásokhoz.

Az edzőknek fel kell tudniuk készíteni az ökölvívókat a fejvédő nélküli bokszra, meg kell tanítaniuk tökéletesen védekezni a versenyzőket. A szakemberek felelősségtudata és szakmai tudása még fontosabb szerepet fog betölteni. Az a baj, hogy a szabálymódosításokkal kiengedték a szellemet a palackból, és már nem lehet megállítani.”


Egyre veszélyesebb az amatőr boksz is


Öcsi bácsi szerint újra össze fog olvadni a profi és az amatőr boksz. „Az amatőr ökölvívás a profiból vált ki, majd alakult ki egy teljesen külön sportággá azután, hogy 1984-ben bevezették a fejvédőt, de most nagyon arra tartunk, hogy újra egy sportág lesz.”


Varga Miklós; Szántó Imre

Így juthatnak ki Rióba

Ha úgy döntenek, hogy már a riói olimpián, augusztusban jöhetnek a profik, akkor még mindig van esélyük megszerezni a kvótát. Áprilisban lesz egy összevont kvalifikációs verseny Isztambulban (3 kvóta/súlycsoport), júniusban pedig egy AIBA kvalifikációs torna Bakuban (5 kvóta/súlycsoport, a két legnagyobb súlycsoportban csak 1-1 kvóta). A májusi, szófiai APB és WSB kvalifikációs tornán nem indulhatnak profik. Az olimpia mezőnye két kategóriát leszámítva 28 fős, a két legnagyobb súlycsoportban 16-16-an küzdenek.

Korábban a tenisszel, a kosárlabdával és a labdarúgással is előfordult, hogy a profik, azaz a legjobbak nem indulhattak az olimpián, de lassan minden sportágban nyílt verseny lett a négyévente rendezendő játékokon is. A foci és a boksz tartotta még magát, azonban már a labdarúgásban is lehet néhány túlkorost nevezni, nem csak 23-éven aluliakat, a bokszban pedig akár már az idei, riói olimpián is bemutatkozhatnak a profik. Bár ehhez nagyon gyors döntések kellenek, hiszen még azt sem lehet pontosan tudni, hogy milyen szabályok szerint rendeznék meg a meccseket, lehetnek akár 3x3 vagy 5x3 perces menetek is, a kisebb szabályváltoztatásokról és a lebonyolításról nem is beszélve.

„Nem mindegy, hogy milyen irányba indulnak el a döntéshozók, hogy felviszik-e a menetszámot, és egy hárommenetes meccshez szokott amatőrnek kell hat vagy nyolc menetet bokszolnia, vagy fordítva. Gyanítom, hogy az amatőrök világából érkezik majd az olimpiára a mezőny nagy része, úgy lenne logikus, ha egyelőre a profik alkalmazkodnának az amatőrökhöz” – mondta a mesteredző, aki ugyanakkor attól nem tart, hogy a profik bevonásával kevesebben bokszolnának majd az amatőrök között csak azért, mert csökken az esélyük egy-egy olimpiai bajnoki éremre.


Szántó Imre

Szántó Imre nagyon nem támogatja az új irányvonalat


Öcsi bácsi emlékeztet arra, hogy más a sportban elért eredmények megítélése akkor, ha mérhető a teljesítmény. Szerinte a profi bokszban ez nem objektív, mivel a média, egy adott bokszoló sajtója sokszor eltereli a figyelmet a valódi teljesítményről.

„Vannak olyan profi meccsek, amelyek nem ütik meg az amatőr meccsek színvonalát. Az amatőr bokszban azonban jóval objektívebb eredmények születnek, és ha valakinek nincsenek meg a képességei arra, hogy olimpiai bajnok legyen, attól még nyugodtan sportolhat tovább. Egyébként sincs már az, mint korábban, hogy nem lehet megélni az amatőr sportból,


a különböző pénzdíjas versenyek mellett a kormány is annyi pénzt pumpál a sportba, hogy tisztességesen meg vannak fizetve az amatőr sportolók is,

szinte vetekszik a profik díjazásával. Az olimpiáról pedig egy súlycsoportban a 28 fős mezőnyből 24-en lehajtott fejjel mennek haza, mert nem lettek helyezettek. És azért azt se felejtsük el, hogy az olimpia szinte minden sportágban a versenyek csúcsa, így az jogosnak tűnik, hogy csak a legjobb nyerjen. Mondom mindezt úgy, hogy nem támogatom a profik bevonását.”


Mayweather a 96-os olimpián bronzérmes volt:


Kérdés, hogy egy profi, aki évente egy-két meccset vív hatalmas pénzekért, feladja-e a kényelmesebb életet azért, hogy kevesebb pénzért az olimpián bokszoljon? Egyáltalán, a profi istállók kockáztatják-e legjobbjaik szerepeltetését, amikor a versenyzők nem a klubot képviselik, hanem egy nemzetet? Szántó Imre szerint ez nem kockáztatás, hanem befektetés.

„Nézzük meg Vlagyimir Klicskót, aki amerikai klubban bokszol ugyan, és ukránként indulna az olimpián, de ha ott aranyat nyer, akkor a klubja számára ez hatalmas presztízs lenne, és csak tovább nőne a bokszoló értéke. Arról nem is beszélve, hogy egy olimpiai bajnoki címmel nem lehet semmilyen világbajnoki címet összehasonlítani, legyen az profi vagy amatőr vb-cím.”


Mayweather a profik között mindent elért:

It took 19 years but they'll talk about it forever. #tbe #tmt www.themoneyteam.com

Floyd Mayweather (@floydmayweather) által közzétett fénykép,


A profik bevonása mellett Szántó Imre szerint jelentősen változtatni kellene az olimpia lebonyolításán is ahhoz, hogy jóval pörgősebb legyen a verseny. Egy nap egy műsorban 20-30 meccs van, a mesteredző szerint ma egy szurkoló nem tudja négy-öt órán át ugyanazt nézni, ráadásul szinte követhetetlen egy amatőr versenyen, hogy ki, mikor és kivel meccsel.


Súlycsoportonként négy vagy nyolc főt tartanék ideálisnak.

Sokszor csak az elődöntőre és a döntőre mennek ki a nézők, kivéve, ha van egy adott versenyző, akinek szurkolnak. Egyébként nem lehet végignézni egy ilyen műsort, főleg, ha gyengébb képességűek bokszolnak a selejtezőkben és az első fordulókban. A profik komoly nívót fognak hozni, ez megoldhatja a problémát. Legalábbis remélem, hogy a profik közönségvonzó értéke mellett megmarad a boksz sportértéke is.”


Klicskónak már van olimpiai aranya

Hogy a profik közül kiket láthatunk majd az olimpián? Az egyelőre erősen kérdéses. Vlagyimir Klicsko többször elmondta, hogy szívesen bokszolna még egyszer az olimpián, ezt megerősítette a döntés bejelentése után is, bár azt leszögezte, hogy a Tyson Fury elleni profi visszavágó most a legfontosabb számára. Szántó Imre 1994-ben egy junior vébén látta először Klicskót bokszolni még az amatőrök között.


Paea Wofgram

Vlagyimir Klicsko (balra) az atlantai olimpiai döntőben


„Azóta bent van az ökölvívás elitjében, 19 évesen olimpiai bajnok volt Atlantában, nem kérdés, hogy esélyes lenne Rióban is. De megnézném az ukrán Lomacsenkót is, aki Pekingben és Londonban is olimpiai bajnok lett, majd profinak állva mindössze a harmadik meccsén világbajnok lett. Eredményeik és tudások alapján meg lehet ítélni egy Mayweatherről, egy Alvarezről, egy Golovkinról, hogy klasszis bokszolók, de nincs tíznél több ilyen bunyós a profiknál. Már csak azért is lesz érdekes, ha jönnek a profik az olimpiára, mert kiderülhet, hogy akiket annyira futtatnak, azok valóban akkora istenek-e.”