Most jön csak az igazán brutális időjárás

Fotó: RIA Novosti / Igor Mikhalev

-

A következő napokban még inkább megnövekszik a hőérzetünk a levegő növekvő páratartalma miatt; enyhülés csak vasárnap várható.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán azt írta: a napok óta tartó, a 35 Celsius-fokot is meghaladó napi csúcshőmérséklettel járó forró időjárás után a következő napokban egy közeledő front előtt nedvesebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, ezért fülledt, már-már trópusi időre lehet számítani. A front azonban esőkkel, viharokkal jön majd - a részletekről itt olvashat.


Ezzel egy időben nő az ózon koncentrációja a levegő alsó rétegeiben, a gáz pedig izgatja a nyálkahártyát, köhögést, szemkönnyezést okoz, és kedvezőtlenül befolyásolja a krónikus légúti megbetegedésekben szenvedők állapotát.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) egyelőre péntekig tartja fenn az országos hőségriadót. Ebben a helyzetben azt ajánlják mindenkinek, hogy ha tehetik, 11 és 15 óra között maradjanak otthon, és igyanak sok folyadékot.

A gyerekek szervezete fokozott megterhelésnek van kitéve a hőségben, ezért az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa, Páldy Anna azt javasolja, kora reggel vagy este vigyék csak ki őket a levegőre. Ha vízpartra viszik a kicsiket, keressenek árnyékos helyet számukra, vagy vigyenek magukkal napernyőt, félsátrat, öltöztessék őket cérnatrikóba, illetve legalább 30-as faktorú naptejjel kenjék be a bőrüket. Ez utóbbi vonatkozik a nagyobb gyermekekre is.

Annál is inkább, mert annál nagyobb eséllyel alakul ki a bőrrák, minél többször ég le a bőrünk 18 éves korunk előtt – fűzte hozzá.

A főorvos arról is szólt, hogy a gyerekek szervezete sokkal több folyadékot igényel, mint a felnőtteké, ezért akkor is itatni kell őket óránként, ha maguktól nem kérnek. Azt ajánlják, hogy a gyerekek folyadékveszteségét felforralt, majd lehűtött vízzel, gyümölcsteával, gyümölcslevekkel pótolják a szülők, és a felnőttek se igyanak cukrozott vagy magas szénsavtartalmú üdítőket.

Igazi felfrissülést majd egy jövő hét elején érkező újabb front hoz majd, akkor valószínűleg mindenütt megszűnik a kánikula.