Most jó BKK-s szakértőnek lenni

Fotó: Budapesti Közlekedési Központ

-

Huszonháromszor annyi pénzt költ idén kommunikációs feladatokra a BKK, mint tavaly. Szakértőkre, megbízásokra 200 millióval többet. Üzemanyagra 47 millióval, szoftverkarbantartásra 82 millióval terveztek többet 2015-re mint 2014-re.


A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. idei üzleti tervét júniusban fogadta el a fővárosi közgyűlés 18 igen és 1 ellenszavazattal, vita és hozzászólás nélkül. Egyszer még módosítottak rajta a fővárosi képviselők októberben, ekkor 95 milliárdról 92 milliárdra csökkentették a BKK forrásigényét. Az üzleti terv módosításakor a város vezetése elismerően szólt 2015-től Dabóczi Kálmán vezette BKK takarékos gazdálkodásáról.

Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek valamint Sidó Szabolcs, a Budapesti Városigazgatóság Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a BKK új vezetése 2015. januártól számos intézkedést vezetett be a szigorú költség- és bérgazdálkodás elősegítése érdekében. A szervezeti működést racionalizálták, újragondolták a struktúrát, hatékonyabbá tették a bevételbeszedést.

A BKK 2015-ös üzleti tervében szereplő általános kiadások tételeinek többsége ugyanakkor nem a megtakarítás, hanem a kifizetések jelentős emelkedését mutatják, derül ki a lapunk birtokába jutott dokumentumból.


Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója


Még több szakértő kell

Eszerint szakértői megbízási díjakra 2014-ben 103 millió forintot fizettek ki, és idén 292 millióit terveztek e célra. Legnagyobb növekedést a sajtó és kommunikációs feladatokra fordítandó összeg jelenti: tavalyi 1,3-ról idén 32 millióra nőhet. Jelentősen megugrik az „idegen oktatások költsége” is, szemben a tavalyi 17 millió forinttal idén 80 milliót fordítana erre a BKK.

Irodái üzemeltetésre 26 millió forinttal, gépjárművek üzemanyagára 46 millió forinttal többet irányoztak elő. Autóbérlésre ugyanannyi, 57 millió forint jut, mint tavaly. Belföldi kiküldetésekre négyszer többet fordíthat idén a BKK, mint tavaly: 3,6 millió helyett 15 millió forintot. A számítástechnikai eszközök bérleti díjára 10 millió forinttal többet fizetnének ki, a szoftverek karbantartási költsége 82 millió forinttal emelkedhet.

A kiadások növekedési okairól kérdeztük a BKK-t, amint válaszolnak, közreadjuk.


Növekedési ütem

2014: 2015:
(tényadat) (tervadat)
  • irodabérlet: 192 millió Ft - 202 millió Ft
  • iroda üzemeltetés: 69 millió Ft - 94 millió Ft
  • számítástechnikai eszköz bérlet: 11 millió Ft - 21 millió Ft
  • szoftverkarbantartás 121 millió Ft - 203 millió Ft
  • közvetett gépjárművek üzemanyaga: 11 millió Ft - 58 millió Ft
  • sajtó, kommunikáció: 1,3 millió Ft - 32 millió Ft
  • szakértők, megbízások: 103 millió Ft - 292 millió Ft
  • belföldi kiküldetések: 3,7 millió Ft - 15 millió Ft
(forrás: fővárosi közgyűlés)

Frissítés

A BKK cikkünk megjelenését követően a következőket reagálta:

„A cikkben szereplő kommunikációs szakértői díjakkal kapcsolatban elmondható, hogy a 2014-es tényadatokkal szemben, amely 1 335 000 forint volt, idén eddig összesen 293 ezer forint került felhasználásra.

Szakértői/megbízási díjak esetében a 2014-es, a korábbi menedzsment által előirányzott előzetes üzleti tervhez képest csökkent az idén betervezett összeg a BKK új vezetésének intézkedési által, és elmondható az is, hogy ennek az összegnek eddig kevesebb, mint az egyharmada került felhasználásra.

A belföldi kiküldetések, és az üzemanyag költségek 2015. tény összege szintén jelentősen elmarad a tervezettől, az éves terv közel 20%-a került felhasználásra.

Az iroda üzemeltetési költségek összességében az újrapályáztatás és az új szerződés 5 év alatt több, mint félmilliárd forint kiadáscsökkenést eredményez.„