Most Horvátország szembesül a menekültválság súlyosságával

Fotó: AFP / STR

-

A horvát határon, Tovarnikban több ezer ember vár arra, hogy vonattal vagy busszal továbbutazhasson. Mivel nincs elég jármű, a feszültség nő, jelentette a horvát média. Zágrábban a menekültek el akarnak menni a hotelből, ahol elszállásolták őket, oda rohamrendőrök érkeztek.Mostanáig 6500 menekült érkezett Horvátországba, ahol nem hivatalos becslések szerint a következő két hétben 20 000 emberre számítanak.


Szerbián keresztül állami és magán busztársaságok buszai és taxik szállítják a menekülteket a szerb-horvát határig. A többség Tovarnikba érkezik, ahol a horvát média szerint mostanra teljes a káosz, mivel szerda este óta legalább 4-5000 ember jött, és nincs elegendő jármű, amivel továbbmehetnének. Sokan gyalog indultak Zágráb felé, számolt be róla a horvát média.Néhányan azt mondták az újságíróknak, hogy inkább visszamennek Szerbiába, mivel nem tudják, mikor és mivel mehetnek tovább,illetve nincsenek ismereteik arról, mi fog történni velük Horvátországban. Beszámolók szerint egy csoport arab nyelven jelszavakat kezdett skandálni.

A Jutarni List című horvát napilap, a Vijesti televízió, illetve a 24sata hírportál szerint mintegy 500 menekült azok közül, akiket egy zágrábi hotelben szállásoltak el, kiabálni, és dobálózni kezdett, azt követelve, hogy elmehessenek. A hotelhez pedig rohamrendőrök érkeztek, hogy megnyugtassák őket.Akadozó regisztráció

Mivel a szerdán még gördülékenyen haladó regisztráció bizonytalanná vált, nincsenek megbízható adatok a pontos létszámról, de 11-ig mintegy 6200-6500 menekült lépte át a határt. Annyi biztos, hogy a különböző regisztrációs pontokon csak kb. 1800 bevándorlóval találkoztak, bár az is igaz, hogy sokan még oda se érhettek ezekre a pontokra.

A horvát sajtó szerint a menekültek nem is szeretnének regisztrálni, mivel nem akarnak menedékkérelmet beadni Horvátországban, hanem tovább akarnak menni Nyugat-Európába.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kormánya csütörtöki ülésén kijelentette, hogy kötelesek regisztrálni azokat az embereket, akik illegálisan belépnek Horvátországba. De "nem tudom garantálni, hogy ennek a kötelezettségünknek eleget tudunk tenni. Elsősorban az ország érdekeit kell szem előtt tartanunk, de úgy gondolom, hogy már a kezdetekben megmutattuk, hogy tudunk ember módjára viselkedni", mondta.Ha kell, bevetik a katonákat

Ante Kotromanovic védelmi miniszter azt mondta csütörtökön, hogy a horvát hadsereg készen áll arra, hogy kezelje a menekültválságot, és hozzátette, hogy a katonák még nincsenek a határon. A helyzet közelít a válságoshoz, így készen állunk, mondta Kotromanović újságíróknak.A továbbutazás még bizonytalan

Horvátországban egyre nagyobb a bizonytalanság a tekintetben, hogy mi fog történni a menekültekkel, ha Szlovénia, majd Ausztria és Németország nem engedi beutazni őket. Azt még mindig nem tudni, hogy Szlovénia pontosan hogyan ellenőrzi a horvát-szlovén határt, de a magyar határszakaszon ellenőrzést vezetett be, ahogy Szlovénia felé Ausztria is. Szerdán Szlovénia már 21 menekültet visszaküldött Magyarországra.

A horvát miniszterelnök csütörtökön tárgyalt az osztrák kancellárral, de csak abban egyeztek meg, hogy közösen fogják kezelni a menekültproblémát, illetve hogy mindkettőjük szerint be kell tartani a Dublini megállapodást. Ennek lényege - és ami nem működik -, hogy mindenki kérelmét ott kell elbírálni, ahol először uniós területre lépett, illetve ahol először menedékkérelmet adott be.

A horvát miniszterelnök korábban kijelentette, hogy Horvátország nem fogja megakadályozni, hogy a menekültek továbbutazzanak, ha akarnak. A belügyminiszter pedig azt mondta, hogy az ország felkészült néhány ezer menekült ellátására, de tízezreket nem képes befogadni.


menekültek a szerb-horvát határon, Horvátország, Tovarnik